KINEZI POKAZALI NOVU HIPERSONIČNU RAKETU: Kineski bombarder sve iznenadio na mrežama - a onda se pojavila ONA (FOTO)

Novosti onlajn

21. 10. 2020. u 20:59

КИНЕЗИ ПОКАЗАЛИ НОВУ ХИПЕРСОНИЧНУ РАКЕТУ: Кинески бомбардер све изненадио на мрежама - а онда се појавила ОНА (ФОТО)

Foto: Printscreen/Tviter

NA video zapisu koji kruži društvenim mrežama zabeležen je kineski bombarder H-6N, sa naoružanjem za koje insajderi iz vojnih krugova tvrde da su nove hipersonične krstareće rakete.

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci velikog bombardera H-6N koji je sleteo na aerodrom sa raketom postavljenom ispod trupa. Iako je video zanimljiv nezavisno od vrste naoružanja bombardera, budući da je novi tip bombardera H-6 debitovao tek prošle godine, analiza rakete dala je zapanjujući zaključak: radi se verovatno o hipersoničnoj raketi.

Dok su vojni analitičari razmatrali brojne mogućnosti koje hipersonično oružje bi moglo da bude u pitanju, insajderi iz Narodne oslobodilačke vojske tvrde za je reč o hipersoničnoj krstarećoj raketi, modifikovanoj od sporije rakete Changjian.

- Changjian-20 postoji više od jedne decenije. Dok se druge zemlje utrkuju u razvoju sve naprednijih odbrambenih sistema i drugog hipersoničnog oružja, bilo je vreme i da kinesko ratno vazduhoplovstvo ima nadograđenu raketu sa pojačanim dometom napada - rekao je jedan od vojnih izvora.

 

- Trenutno su kineske vazduhoplovne snage ograničene sposobnostima svojih bombardera. Od bombardera H-6, samo varijanta H-6N može da se dopunjava gorivom u vazduhu, što rezultira očiglednom slabošću dometa. To je primoralo vazduhoplovstvo da nadogradi raketu kako bi ublažilo problem dometa - preciziraju izvori.

Drugi izvor iz vojno obaveštajnih krugova navodi da je oružje "dizajnirano da nadoknadi nedostatke drugih projektila, koji su relativno spori, kraćeg dometa i manje efikasni u probijanju odbrambenih štitova".

- Ova nova raketa može da parira sličnom oružju koje razvijaju Rusija ili SAD. Ali još uvek moramo da poboljšamo naše bombardere kako bismo ostvarili njihov puni potencijal.

​Što se tiče mesta snimanja bombardera koji sleće, vojni stručnjak Rod Li iz kineskog instituta za svemirske studije u vazduhoplovnoj bazi Makvel u Alabami rekao je da je bombarder verovatno snimljen u vazduhoplovnoj bazi Neixiang Ma’ao, u kojoj se nalazi nuklearno naoružana flota bombardera H-6.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)