AMERIKANCI PREBACUJU TENKOVE NA BALKAN? Pregovori u toku, Drugi oklopni puk stiže iz Poljske u ove zemlje

Novosti online

21. 10. 2020. u 07:36

SAD mogu prebaciti Drugi oklopni puk kopnene vojske iz Nemačke u neku drugu evropsku državu koja se nalazi bliže Rusiji, izjavio je šef Pentagona Mark Esper.

АМЕРИКАНЦИ ПРЕБАЦУЈУ ТЕНКОВЕ НА БАЛКАН? Преговори у току, Други оклопни пук стиже из Пољске у ове земље

Foto: EPA

Pregovori su vođeni sa Poljskom, Rumunijom i Bugarskom i baltičkim državama.

- Nakon potpisivanja sporazuma sa Poljskom o saradnji u oblasti odbrane, mojih nedavnih susreta sa ministrima iz Rumunije i Bugarske, kao i dobijanih pisama iz baltičkih država, pojavila se mogućnost prebacivanja Drugog oklopnog puka u neku od tih država, na stalnoj osnovi - izjavio je Esper, govoreći na onlajn-seminaru u Atlantskom savetu u Vašintonu.

Po njegovim rečima, ove mere su neophodne Alijansi radi „obuzdavanja Rusije“.

Ministar odbrane SAD je saopštio i američke planove o povećanju broja raketa srednjeg i kratkog dometa u Evropi i Aziji. Po njegovim rečima, to je povezano sa povećanjem broja takvih raketa u Rusiji i Kini, kao posledica kršenja Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

Administracija američkog predsednika planira da povuče oko 9.500 vojnika iz baza u Nemačkoj, uključujući i eskadrilu lovaca F-16, što su kritikovali čak i Trampovi saborci smatrajući da je to "poklon Rusiji" i pretnja američkoj nacionalnoj bezbednosti.

Amerikanci, trenutno, u Nemačkoj imaju više vojnika nego u bilo kojoj drugoj državi na svetu osim u Japanu — oko 35 hiljada. Nemačka baza Ramštajn je, takođe, logistička tačka za američke vojnike u drugim bazama, uključujući i Bondstil na Kosovu.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije