RADIKALNI ISLAM OKOVAO FRANCUSKU: Odrubljivanje glave profesoru kod Pariza uključilo alarm, zemlja prešla "crvenu liniju"

G. ČVOROVIĆ-Od stalnog dopisnika Pariz

20. 10. 2020. u 08:38

OD trenutka kada se u petak uveče u blizini Pariza dogodio težak zločin, u kojem je terorista Abdulah Anzorov nastavniku Samjuel Patiju odrubio glavu, širom Francuske odaje se počast ubijenom.

РАДИКАЛНИ ИСЛАМ ОКОВАО ФРАНЦУСКУ: Одрубљивање главе професору кoд Париза укључило аларм, земља прешла црвену линију

Foto AP

Predsednik Emanuel Makron primio je juče u Jelisejskoj palati članove njegove porodice da bi im izjavio saučešće. Obavestio ih je i da će nacionalno odavanje počasti nesrećnom profesoru biti održano u sredu.

Predsednik konferencije imama u Francuskoj Hasen Šalgumi je sa desetak imama i sa cvećem u rukama došao u školu i zatražio izvinjenje od nastavnika i porodice.

- Svi smo mi Samjiel Pati - poručio je Šalgumi i odlučno osudio zločin.

Istovremeno, vlasti su ekspresno odlučile da pooštre borbu protiv radikalnog islama.

NAJAVA Predsednik Makron ispred škole gde se desio zločin, Foto AP

Na savetu bezbednosnih struktura prethodno je odlučeno da se sprovede striktna kontrola osamdesetak najradikalnih osoba koje se već upisane u policijski spisak i pedesetak udruženja koja zagovaraju radikalne akcije. Najavljeno je i povećanje bezbednosti ispred škola, kao i izbacivanje iz zemlje preko 230 stranaca koji su ubeleženi u policijsku kartoteku kao potencijalno opasni zbog radikalnog islama. Mnogi se pitaju zašto to nije učinjeno ranije.

Okrutno ubistvo očigledno je uključilo alarm da je pređena crvena linija i da nešto mora da se učini. Makron je najavio brzu i konkretnu reakciju. Obećao je i da će "strah da promeni stranu". Francuzi se nadaju da je krajnje vreme da se to i dogodi, jer se mnogi nastavnici, novinari i drugi trenutno pribojavaju da se ne zamere islamistima.

PLATIO IDENTIFIKACIJU

ISTRAGA povodom surovog ubistva napreduje. Privedeno je zasad ukupno 11 osoba, među kojima se inspektori naročito zanimaju za oca učenice koji se žalio na prikazane karikature. Saznalo se i da je napadač, Čečen Abdulah Anzorov, pred školom deci nudio više stotina evra da mu pokažu ko je profesor, što je uradio jedan četrnaestogodišnjak. Otkriveno je i da se Anzorov radikalizovao pre šest meseci.

Predsednik Emanuel Makron je juče po podne primio predstavnike muslimskih organizacija u Francuskoj, da bi s njima usaglasio predstojeći zakon protiv separatizma, koji bi trebalo da bude predstavljen početkom decembra i u kome je još ranije predviđen niz mera da bi se uveo red i ojačala borba protiv svih vrsta separatizma, s naročitim akcentom na islamski.

Sećanje Ubijenom nastavniku Francuzi odaju počast, Foto AP

Ima onih koji u javnosti smatraju da je političkoj strukturi nedostajalo hrabrosti da se, generalno, obračuna s radikalnim islamom. Dosta njih u francuskoj javnosti naglašava da nisu potrebni novi zakoni, da su i ovi koji danas postoje sasvim dovoljni za odlučne akcije. Marin le Pen ističe da su reakcije zakasnele.

Koliko je situacija alarmantna, pokazuje i rezultat jednog ispitivanja javnog mnjenja prema kome 27 odsto muslimana u Francuskoj smatra da šerijat treba da bude iznad republičkih zakona. U nekim džamijama se otvoreno propagira džihad. Neke osobe čak izražavaju zadovoljstvo preko društvenih mreža zbog počinjenih zločina. Vlasti ističu da se akcijama policije mesečno u proseku u Francuskoj osujeti po jedan atentat. Građani očekuju još odlučniju reakciju.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

MEĐUNARODNI DAN ŽENA I DEVOJAKA U NAUCI: Prilika za promovisanje i priznavanje njihove uloge i značaja