NAJVAŽNIJI SPORAZUM: Putinov predlog Americi

Novosti online

16. 10. 2020. u 17:07

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin predložio je da se Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START-3) produži na godinu dana bez ikakvih preduslova i poručio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu da formuliše taj stav Rusije i predoči ga Americi.

НАЈВАЖНИЈИ СПОРАЗУМ: Путинов предлог Америци

Foto: AP

Prema njegovim rečima, postoji pretnja da svet ostane bez sporazuma START-3, što bi bilo izuzetno žalosno, budući da bez tog dokumenta ne postoji ni jedan drugi instrument koji bi održavao stratešku stabilnost.

- Predlažem da se ovaj sporazum bez ikakvih preduslova produži najmanje na godinu kako bismo imali mogućnosti da organizujemo pregovore po svim parametrima problema koji imamo - rekao je on.

Putin je ocenio da će produženje ovog sporazuma omogućiti svim zemljama sveta koji su zainteresovane za očuvanje strateške stabilnosti da „ne ostanu bez ovog fundamentalnog dokumenta“.

Istovremeno, ruski predsednik je poručio Lavrovu da formuliše ovaj stav Rusije i da ga predoči Americi kako bi Moskva od Vašingtona što pre dobila smisleni odgovor.

Lavrov je odgovorio Putinu da će to uraditi što je pre moguće, ali i dodao da Rusija vodi intenzivne pregovore sa Amerikom kada je reč o strateškoj stabilnosti.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)