TRAMPOVA MILJENICA GOVORILA U SENATU: Kandidatkinja za sudiju odbila da govori o pitanjima koja su podelila američko društvo

Tanjug

13. 10. 2020. u 23:58

KANDIDATKINJA američkog predsednika Donalda Trampa za sudiju Vrhovnog suda Ejmi Koni Beret odbila je danas u Odboru Senata za pravosuđe da odgovori kako će presuditi u slučaju Obamaker ili sporovima povezanim sa izborima.

ТРАМПОВА МИЉЕНИЦА ГОВОРИЛА У СЕНАТУ: Кандидаткиња за судију одбила да говори о питањима која су поделила америчко друштво

Tramp i Beretova prilikom nominacije / Foto AP

Ona je takođe odbila da kaže senatorima da li veruje da li su pravilno donesene odluke o legalizaciji abortusa i istopolnih brakova.

Kako javlja Rojters, maratonsko, četvorodnevno ispitivanje u senatskom odboru, u kome Trampovi republikanci, kao i u Senatu, imaju većinu, dalo je Beretovoj priliku da odgovori demokratama koji se protive njenoj nominaciji, usled straha da bi mogla da da odlučujući glas u obaranju zakona o zdravstvenoj zaštiti iz 2010. godine, pod zvaničnim nazivom Zakon o pristupačnoj nezi.

Beretova je rekla da njen cilj nije da ukine Zakon o pristupačnoj nezi.

- Moj cilj je da primenim zakon i da se pridržavam vladavine prava - istakla je ona.

Kandidatkinja američkog predsednika je rekla da niko iz Bele kuće nije od nje tražio da presudi na određeni način u ovom ili bilo kojem drugom slučaju.

- Stopostotno sam posvećena nezavisnom pravosuđu bez političkih pritisaka - istakla je Ejmi Koni Beret.

Ona je takođe odbila da iznese svoje viđenje zakona o abortusu, pravima LGBT+ populacije, kontroli oružja i pravima glasa, prenosi Rojters.

Tramp i savezne države predvođene republikancima žele da ponište Zakon o pristupačnoj nezi (Obamaker).

Zakon o pristupačnoj nezi, koji je potpisao Trampov prethodnik Barak Obama, omogućio je milionima Amerikanaca da dobiju zdravstveno osiguranje.

Tramp je od Senata zatražio da odluku o nominaciji Beretove potvrdi pre predsedničkih izbora koji će se održati 3. novembra, čemu se protive demokrate i traže da odluka bude odložena za posle izbora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (0)