NEPOZNATA BOLEST ZAKOČILA VAKCINU: Kompanija "DŽonson i DŽonson" zaustavila istraživanja sredstva protiv kovida 19

I. STANOJEVIĆ

13. 10. 2020. u 23:14

NEOBJAŠNjIVA bolest zaustavila je izradu vakcine protiv kovida 19 američke kompanije "Džonson i Džonson".

НЕПОЗНАТА БОЛЕСТ ЗАКОЧИЛА ВАКЦИНУ: Компанија Џонсон и Џонсон зауставила истраживања средства против ковида 19

Foto AP

Sada je sve u rukama nezavisnog nadzornog odbora i kliničkih eksperata, koji treba da procene da li simptomi imaju direktnu vezu sa sastavom cepiva. Iz kompanije poručuju da su privremene obustave rada za kreiranju vakcine uobičajene u ovako krupnim projektima, u kojima učestvuje na hiljade ljudi, a ovde je reč o trećoj fazi ispitivanja.

- Po našem pravilniku o radu, dužni smo da obustavimo studije izrade novog leka, ako se pojavi ozbiljni neželjeni događaj koji bi mogao da bude povezan sa ispitivanim lekom, odnosno, vakcinom. Pre ponovnog nastavka studije, obavezan je detaljni pregled svih medicinskih informacija - navodi se u saopštenju na sajtu "Džonsona i Džonsona".

I firma "Astra Zeneka" je u septembru obustavila razvoj vakcine na Univerzitetu u Oksfordu, pošto su se kod jednog dobrovoljca pojavili simptomi transverzalnog mijelitisa, neurološkog poremećaja izazvanog upalom kičmene moždine.

U svetu postoji 26 potencijalnih kandidata za vakcinu koji se klinički testiraju. U pretkliničkoj fazi ispitivanja i dalje se nalazi 139 aktivnih sastojaka. SZO priznaje šest kandidata za vakcinu koji su u završnoj, trećoj fazi razvoja. Pored "Astra Zeneke" i "Džonsona i Džonsona", tu su dva kineska projekta, "Moderna" i "Nijaid" rade gensku vakcinu u SAD, a takođe taj tip cepiva, zajednički u Nemačkoj kreiraju nemački, kineski i američki naučnici.

Nemačka je u utorak najavila da će započeti vakcinaciju protiv kovida 19 pre aprila 2021. godine. Rusija je još letos, prva na svetu, registrovala vakcinu protiv virusa korona.

U Holandiji je došlo do prvog smrtnog slučaja posle reinfekcije virusom korona, što je i prvi put u svetu. U pitanju je žena (89), ponovo obolela od kovida 19, iako ga je preležala pre samo dva meseca. Objašnjenje leži u činjenici da je njen imuni sistem bio toliko uzdrman retkom vrstom kancera da u njenoj krvi nije bilo antitela.

U belgijskim provincijama Valonskom Brabantu i Luksemburgu uvodi se policijski čas pa će, od jednog časa posle ponoći do šest sati ujutru, građanima biti zabranjeno da budu na otvorenom, osim u slučaju posla, hitne medicinske pomoći ili više sile. U Belgiji upozoravaju da bi do kraja nedelje zemlja mogla da dođe do vrhunca zaraze sa više od 10.000 novih slučajeva dnevno.

Poslednji u nizu političara koje je kovid 19 "dotakao" je premijer Poljske Mateuš Moravjecki. On je ušao u samoizolaciju posle kontakta sa osobom pozitivnom na virus korona.

MUNjEVITI TESTOVI

NOVI brzi PCR test, razvijen u Mađarskoj, može da prikaže rezultat za samo dva sata. I francuski naučnici rade na novom brzom testu i prvi rezultati ispitivanja su ohrabrujući, jer mogu da daju rezultate za 40 minuta bez brisa i bez potrebe za slanjem uzoraka u laboratoriju. Francuski sistem pokazao je tačnost od 87,5 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna