DRAKONSKA KAZNA ZBOG OPTUŽBI ZA TROVANJE: Nemačka i Francuska žele da uvedu sankcije Rusiji zbog Navaljnog

Srna

12. 10. 2020. u 15:27

NEMAČKA i Francuska pozvale su partnere u EU da razmisle o uvođenju sankcija Rusiji zbog navodnog trovanja ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog nervnim agensom.

ДРАКОНСКА КАЗНА ЗБОГ ОПТУЖБИ ЗА ТРОВАЊЕ: Немачка и Француска желе да уведу санкције Русији због Наваљног

Foto: Tanjug

Berlin i Pariz su saopštili da još nisu dobili kredibilno objašnjenje Moskve za ono što je Međunarodna organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCV) nazvala "prisustvom zabranjenog sovjetskog nervnog agensa 'novičok'" u telu Navaljnog.

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas izjavio je tokom sastanka ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu da kršenje konvencije o hemijskom oružju ne može proći bez posledica.

Foto društvene mreže

Vlade zapadnih zemalja i NATO saopštili su da Rusija, koja negira umešanost u trovanje Navaljnog u avgustu, mora da pomogne u istrazi ili će, u protivnom, snositi posledice.

Navaljnom je pozlilo na letu iz Sibira ka Moskvi 20. avgusta, a nakon kraćeg lečenja u Rusiji prebačen je u Nemačku.

Mas je istakao da Francuska i Nemačka predlažu sanckije određenim pojedincima koji su tim zemljama "zapali za oko" u vezi sa slučajem Navaljnog. Diplomate su navele da dve države planiraju da predlože uvođenje sankcija pojedinim službenicima Vojne obaveštajne službe Rusije (GRU).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!