LAVROV NIKAD JASNIJI: Rusija iznela zahteve Azerbejdžanu i Jermeniji

Novosti online

12. 10. 2020. u 14:27

RUSIJA očekuje da će sporazumi o Karabahu strogo sprovoditi obe strane, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

ЛАВРОВ НИКАД ЈАСНИЈИ: Русија изнела захтеве Азербејџану и Јерменији

Foto: AP

- Očekujemo da će se donete odluke strogo sprovoditi obe strane - rekao je Lavrov nakon razgovora sa jermenskim ministrom spoljnih poslova Zograbom Mnacakanjanom u Moskvi.

Foto: Tviter

Lavrov je dodao da je pogrešno odlagati nastavak političkog pregovaračkog procesa.

- Razmenili smo mišljenja o tome kako krenuti dalje (nakon trilateralnih konsultacija). To ne znači da će sva pitanja biti rešena brzo i istovremeno. Shvatamo da je potreban proces, ali smatramo da je pogrešno odlagati nastavak političkog pregovaračkog procesa - rekao je Lavrov.

On je dodao da su ga jermenske kolege obavestile da će se o narednim koracima razgovarati na sastanku jermenskog ministra spoljnih poslova Zograba Mnacakanjana sa kopredsedavajućima Minske grupe OEBS-a.

Lavrov je istakao da Jermenija ponovo potvrđuje da se pridržava sporazuma o prekidu vatre u Nagorno-Karabahu.

- Jermenski ministar i ja smo u uvodnim izjavama potvrdili posvećenost sporazumu koji je ovde postignut u subotu. Tamo se jasno navodi da je neophodno odmah prekinuti vatru u humanitarne svrhe - dodao je ruski ministar.

Foto: AP

U petak 9. oktobra u Moskvi su održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana, na poziv predsednika Rusije Vladimira Putina.

Pregovori su trajali više od deset sati i završeni su usvajanjem sporazuma. Između ostalog, strane su objavile o prekidu vatre od podneva 10. oktobra u humanitarne svrhe radi razmene ratnih zarobljenika i drugih pritvorenih osoba i tela mrtvih.

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)