ERDOGAN NA KAVKAZU PRAVI NOVU SIRIJU: Nisu pretnja samo za Jermeniju, već i Rusiju i Iran!

Novosti online

09. 10. 2020. u 17:09

PREDSEDNIK Jermenije Armen Sarkisjan izjavio je da međunarodna zajednica mora da uloži više napora da zaustavi mešanje Turske u sukob u Nagorno-Karabahu koja, prema njegovim rečima, stvara „novu Siriju na Kavkazu“, piše „Fajnenšel tajms“.

ЕРДОГАН НА КАВКАЗУ ПРАВИ НОВУ СИРИЈУ: Нису претња само за Јерменију, већ и Русију и Иран!

Foto: Presidential Press Service via AP, Pool/EPA

- Ako sada ne počnemo da delujemo na međunarodnom nivou, zaustavljajući Tursku... sa perspektivom da se ovaj region pretvori u novu Siriju... onda će svi nastradati - rekao je Sarkisjan.

Prema njegovim rečima, „tog trenutka kada Turska izađe iz ove jednačine“, region će se približiti primirju i vratiti za pregovarački sto.

Sarkisjan je upozorio da je mogućnost prisustva stranih militanata u regionu posle završetka borbi „pretnja ne samo za Jermeniju, već i za čitav Kavkaz, pretnja za Rusiju“.

- Oni mogu imati ozbiljan uticaj na zemlje Srednje Azije i ozbiljan uticaj na sever Irana - rekao je Sarkisjan za „Fajnenšel tajms“.

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27 septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Lideri Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske pozvali su Jerevan i Azerbejdžan da hitno prekinu sukobe i započnu pregovore bez preduslova. Turska je izjavila da će Azerbejdžanu pružiti svaku pomoć, kako na bojnom polju, tako i za pregovaračkim stolom.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju