BIBLIJA GA SPASILA OD SIGURNE SMRTI: Kako je preživeo vernik prilikom bombardovanja svetinje u Nagorno-Karabahu (FOTO)

JEDAN mladić navodno je pukom srećom preživeo granatiranje Crkve Hrista spasitelja u Nagorno Karabahu. Njega je, naime, spasla Biblija, tako što je zadržala geler koji bi nesrećnog vernika sigurno ubio.

БИБЛИЈА ГА СПАСИЛА ОД СИГУРНЕ СМРТИ: Како је преживео верник приликом бомбардовања светиње у Нагорно-Карабаху (ФОТО)

Foto: Tanjug/ArmNews TV via AP

Mladić je sedeo juče u crkvi kada je usledio raketni napad koji su navodno izvršile snage Azerbejdžana. U rukama je držao Bibliju u koju se zario geler, dok se oko njega sve rušilo.

Društvenim mrežama kruže fotografije mladića koji leži u bolničkoj postelji, kao i fotografije Svetog pisma čije su strane poderane.

Podsetimo, Crkva Svetog Hrista Spasitelja, poznata kao Gazančecoc, obeležje Šušija, gotovo je uništena u jučerašnjem napadu. Crkva je građena od 1868. do 1887. i sedište je eparhije Nagorno-Karabaha Jermenske apostolske crkve i odolevala je svim sukobima u Karabahu u poslednje tri decenije.

Ono što je zanimljivo jeste da, iako je crkva pretrpela velika oštećenja, nijedna ikona koja visi na zidu nije pala, a i mozaici su ostali neoštećeni.

Podsetimo, borbe u Nagorno-Karabahu počele su 27. septembra, a Azerbejdžan i Jerevan se međusobno se optužuju za izbijanje sukoba.

U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija, dok je u Azerbejdžanu uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Foto: Tanjug/ArmNews TV via AP

Odnosi između dve nekadašnje sovjetske republike zategnuti još od 1991. godine kada je jermenska vojska okupirala Nagorno-Karabah, teritoriju koju je međunarodna zajednica priznala kao deo Azerbejdžana.

Konfliktu se ne još ne vidi kraj, a donete su četiri rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i dve Generalne skupštine UN u kojima se straži hitno povlačenje jermenskih trupa sa te teritorije Azerbejdžana, koju većim delom nastanjuju Jermeni. Nagorno-Karabah se jednostrano otcepio od Azerbejdžana, ali nije međunarodno priznat kao država.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NEMCI ZARAĐUJU MILIJARDE NA UKRAJINI: Berlin neće da šalje vojnike u rat, ali planira da dobije mnogo para na prodaji oružja