AZERBEJDžANCI UPOTREBILI TOS BURATINO: Teškim raketnim bacačima po Jermenima, Pinokio ipak promašio (VIDEO)

Novosti online/Đ. M.

28. 09. 2020. u 10:18

АЗЕРБЕЈЏАНЦИ УПОТРЕБИЛИ ТОС БУРАТИНО: Тешким ракетним бацачима по Јерменима, Пинокио ипак промашио (ВИДЕО)

Foto: Printscreen

Portparolka jermenskog ministarstva odbrane Šušak Stepanjan je saopštila da je vojska Azerbejdžana jutros koristila teške višecevne raketne bacače po položajima branitelja Nagorno-Karabaha.

- Jutros oko 07:30, užasnuti teškim gubicima koje su pretrpeli, neprijatelji su koristili teške višecevne raketne bacače TOS. Jermenska strana nije pretrpela nikakve gubitke - napisala je portparolka na tviteru.

TOS Buratino (Pinokio), je sovjetski višecevni raketni lanser s raketama opremljenim termobaričnim bojevim glavama. Postavljen je na šasiju tenka T-72, i koristi se da bi uništio protivničke bunkere, laka oklopna vozila i živu silu.

TOS-1 ispaljuje rakete kalibra 220 mm, i ima relativno kratak domet, do 3.5 km a prema nekim izvorima i do 5 km. Minimalni domet je 400 metara.

Može ispaliti jednu ili dve rakete istovremeno u vremenu od 0.5 sekundi. Da bi ispalio sve rakete potrebno mu je od 7.5 do 15 sekundi. Pri takvom ispaljivanju, rakete padaju na područje veličine 200x400 metara.

Bacač je opremljen modernim sistemom za upravljanje paljbe, i sve pripreme se obavljaju unutar vozila, tako da se posada ne izlaže neprijateljskoj vatri.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)