NEPOBEDIV ZA PROTIVRAKETNE SISTEME: Evo kako funkcioniše ruski "Avangard" - leti brzinom od 27 maha

Novosti online

26. 09. 2020. u 14:05

HIPERSONIČNI klizeći blok strateškog raketnog sistema „Avangard“ u budućnosti će verovatno moći da se presretne pomoću laserskog ili elektromagnetnog oružja, ali za sada je ovo samo teorija.

НЕПОБЕДИВ ЗА ПРОТИВРАКЕТНЕ СИСТЕМЕ: Ево како функционише руски Авангард - лети брзином од 27 маха

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

"Avangard“ će i u bliskoj budućnosti ostati nepobediv za svaki sistem protivraketne odbrane, smatra zamenik premijera Rusije Jurij Borisov.

- Verovatno će se vremenom naći protivotrov i protiv ovih manevarskih blokova. To je, pre svega, oružje koje koristi lasersku tehnologiju, elektromagnetni impuls. Ali danas je ovo oblast teorije - rekao je Borisov za televiziju „Rusija 1“.

Istovremeno, danas i u bliskoj budućnosti „Avangard“ će ostati nepobediv za svaki sistem protivraketne odbrane.

- Ovaj klizeći blok se odbija od gustih slojeva atmosfere i može zahvaljujući specijalnim tehnologijama da manevriše i, zapravo, postane nepobediv za sisteme protivraketne odbrambene - objasnio je Borisov.

- Kada menja putanju svog kretanja, nemoguće je predvideti gde će se naći u sledećem trenutku, gde će usmeriti protivraketu. Zbog toga (‘Avangard’) obezvređuje sve napore koje, na prvom mestu, Amerika ulaže u stvaranje protivraketne odbrane - naglasio je on.

Prvi raketni puk naoružan sistemom „Avangard“ sa hipersoničnim krstarećim blokovima, stupio je na dužnost u vojne jedinice u Orenburškoj oblasti Rusije krajem prošle godine. Borbeni blok „Avangard“ razvila je kompanija „NPO Mašinostrojenija“. On može da leti u gustim slojevima atmosfere hipersoničnom brzinom, do 27 maha, menjajući putanju i visinu i prevazilazeći svaku protivraketnu odbranu.

O postojanju ovog sistema prvi put je objavio predsednik Rusije Vladimir Putin u martu 2018. godine.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna