SMENJEN ŠEF NEMAČKIH OBAVEŠTAJACA ZBOG EKSTREMISTA: Promene u Bundesveru, nastavlja se borba protiv desničara u vojsci

Tanjug

25. 09. 2020. u 00:56

ŠEF nemačke vojne obaveštajne agencije Kristof Gram biće smenjen, dok vlasti Nemačke pojačavaju napore da iskorene desničarske ekstremiste u vojsci, javlja Asošiejted pres.

СМЕЊЕН ШЕФ НЕМАЧКИХ ОБАВЕШТАЈАЦА ЗБОГ ЕКСТРЕМИСТА: Промене у Бундесверу, наставља се борба против десничара у војсци

Foto: EPA

U saopštenju nemačkog Ministarstva odbrane se navodi da je ministarka Anegret Kramp-Karenbauer odlučila da smeni Grama, a odluka o njegovom nasledniku biće doneta uskoro.

Gram je vodio nemačku vojnu obaveštajnu agenciju od januara 2015. godine. Ministarstvo odbrane pripisuje mu zasluge za pokretanje reformi i poboljšanje rada agencije.

Ministarka Kramp-Karenbauer i Kristof Gram složili su se da sledeća faza modernizacije zahteva i kadrovske izmene, a ministarkina odluka o smeni aktuelnog šefa nemačke vojne obaveštajne agencije doneta je uz njegovu saglasnost.

Nemački zvaničnici izuzetno su zabrinuti zbog skorašnjeg otkrića da u vojsci ima ultradesničarskih ekstremista. Vlada je postigla saglasnost oko uvođenja zakona koji će ubrzati otpuštanje vojnika umešanih u ekstremizam ili teške zločine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

PENTAGON JOŠ KRIJE NLO: U Kongresu SAD ponovo saslušanje zvaničnika oko nepoznatih objekata koji uznemiravaju američku vojsku dve decenije