NACIONALNA GARDA U LUIVILU: Najveći grad Kentakija poporište krvavog obračuna demonstranata i policije

I. STANOJEVIĆ

25. 09. 2020. u 12:20

НАЦИОНАЛНА ГАРДА У ЛУИВИЛУ: Највећи град Кентакија попориште крвавог обрачуна демонстраната и полиције

Foto: AP

U PROTESTIMA u gradu Luivilu, u američkoj državi Kentaki, dva policajca su ranjena iz vatrenog oružja, na žestokim demonstracijama koje su buknule zbog odluke suda da ne optuži nikoga za ubistvo Afroamerikanke Brijane Tejlor (26).

Tejlorova je ubijena sa više hitaca kada su policajci 13. marta upali u njenu kuću. Šef gradske policije Robert Šreder potvrdio je da ranjeni policajci nisu u životnoj opasnosti.

Na ulice su izašle stotine ljudi, zahtevajući da se odgovorni za njenu smrt osude. U Luivil su poslati pripadnici Nacionalne garde, a gradonačelnik Greg Fišer uveo je policijski čas od 21 sat do pola sedam ujutru tokom naredna tri dana. Obrazložio je da je "proglasio vanredno stanje zbog mogućih nemira".

Uprkos policijskom času, na ulicama se okupilo nekoliko hiljada ljudi, a guverner Kentakija Endi Bišir pozvao ih je da se raziđu. Na majskim prostestima koji su buknuli u Luivilu posle smrti Brijane Tejlor, upucano je najmanje sedmoro civila. Brijanina majka, Tamika Palmer, pozvala je tada demonstrante da nastave da traže pravdu, ali da to rade "na ispravan način i da ne povređuju jedni druge".

Sada su se građani, nezadovoljni odlukom porote, okupili i na ulicama Njujorka, Čikaga, Vašingtona, Atlante i Filadelfije. Velika porota u Luivilu, optužila je, naime, bivšeg policajca za ugrožavanje života u slučaju ubistva Tejlorove, ali je procenila da su dvojica policajaca opravdano pucala tokom akcije, te protiv njih nisu podignute optužnice.

TRAMP: NEMA MIRNE PREDAJE VLASTI!

Američki predsednik Donald Tramp odbio je na konferenciji za medije u Beloj kući da se obaveže na mirnu predaju vlasti ako izgubi na izborima 3. novembra: "Pa, moraćemo da vidimo šta će se desiti", rekao je.

veo je i da misli da će o rezultatima izbora odlučivati Vrhovni sud, ponovo izražavajući sumnju u regularnost glasanja putem pošte. Istovremeno, on ističe da je zato važno da u Vrhovnom sudu bude devet sudija.

- Ova obmana koju izvode demokrate je obmana koja će se naći pred Vrhovnim sudom SAD i mislim da nije dobro da imamo situaciju u kojoj može da se dogodi ishod 4-4 - rekao je Tramp i objavio da će u subotu objaviti ime sudije koju želi da imenuje u Vrhovni sud, na mesto preminule sudije Rut Bejder Ginzberg.

Kandidat demokrata na predsedničkim izborima Džo Bajden, pozvao je kandidata koji pobedi na izborima da sačeka sa nominacijom za Vrhovni sud do posle inauguracije u januaru 2021. Republikanci, međutim, žele da iskoriste priliku i uz pomoć većine koju imaju u Senatu od 53 mesta, ojačaju konzervativnu većinu u Vrhovnom sudu na 6-3, dok je pre smrti sudije Ginzberg ta većina bila 5-4.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)