EPIDEMIJA KORONE U ITALIJI NE JENJAVA: Produžetak vanrednog stanja možda i do kraja godine

Milica Ostojić - Specijalno za "Novosti" iz Rima

24. 09. 2020. u 13:22

ЕПИДЕМИЈА КОРОНЕ У ИТАЛИЈИ НЕ ЈЕЊАВА: Продужетак ванредног стања можда и до краја године

Foto Tanjug-AP

U ITALIJI je na snazi vanredno stanje zbog Kovida do 15. oktobra i već se razmišlja o mogućnosti da se produži do 31. decembra zbog septembarskog ne malog uvećanja broja pozitivnih i svakodnevnih oscilacija kako u tom broju tako i u otvaranju parcijalnih crvenih zona u svim regionima.

Juče je broj novih pozitivnih iznosio 1640, a urađenih 103.696 tampon testova, 20 preminulih u jednom danu i ovih dana će se raspravljati da li produžiti istovetne mere vanrednog stanja do 31 decembra jer je septembar mesec koji je označio veliko uvećanje novih pozitinih, ponajviše zbog neogdovornosti mladih na letovanju koji su po povratku uneli korona virus u porodice i tako se ponovo raširio i kod starijih osoba za 73,6 posto od ukupnog broja novozaraženih, a koje su uvek bile veoma pažljive u pridržavanju antikovid mera, tako se i uvećala starosna granica zaraženih.

Virus u Italiji sada kruži u svim regionima, 3. avgusta bilo se stiglo do samo 159 novih pozitivnih na dnevnom nivou, a onda je krenulo sve "kao da je stigla neka sloboda", danas u Italiji ima aktivnih 2.397 malih crvenih žarišta (to znači dve ili više osoba koje su se međusobno zarazile ili unele virus u porodicu, na radno mesto ili okruženje gde se okupljaju).

 Sadašnje mere podrazumevaju osim higijenskih obaveznu masku u zatvorenom prostoru i na otvorenom kada nije mogućno održavati distancu, potom ostaje na snazi rad od kuće po odluci firme a bez obaveze sporazuma sa zaposlenim pojedincima.

Trenutno se razmišlja o dve opcije produžavanja vanrednih mera, prva bi bila blaža, za nekoliko sedmica ili mesec dana (znači do 15 novembra) a druga do kraja godine. Odlučujući će biti mogućni porast novozaraženih jer su otvorene i škole, a jedan broj ljudi se vratio na posao u firmu i pored  svakodnevnih kontrola na ulazu na radno mesto uveć se desi da je neko rezultirao pozitivnim odmah nakon merenja temperature ili urađenog tampon testa.

Političke polemike nikada ne izostaju kada se radi o produžetku vanrednog stanja i pored uvećanja broja zaraženih, uz objašnjenje onih koji su protiv da je bolje produžiti vanredno stanje na kraći rok a ako bude neophodno donositi novu odluku o nastavku vanrednog stanja.

 Sanitarne vlasti su zabrinute za sadašnje uvećanje broja pozitivnih i njihov stav će biti presudan u odluci prateći stanje do 15 oktobra, jer i pored kontrola u Italiji postoji još jedan faktor rizika a to je ulazak u Italiju osoba iz visokorizičnih zona EU i pored kontrola na aerodromima, u lukama i obaveze da se jave sanitarnim vlastima u Italiji ako su ušli drumskim prevozom.

                                         

    

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)