VOVAN I LEKSUS NASAMARILI PREDSEDNIKA EP: Predstavili se kao Tihanovska, pitali kada će EU uvesti sankcije Belorusiji

Novosti online

19. 09. 2020. u 19:36

ВОВАН И ЛЕКСУС НАСАМАРИЛИ ПРЕДСЕДНИКА ЕП: Представили се као Тихановска, питали када ће ЕУ увести санкције Белорусији

Foto Tanjug-AP

RUSKI prankeri pozvali su predsednika Evropskog parlamenta Davida Sasolija pretvarajući se da su bivši beloruski predsednički kandidat Svetlana Tihanovska i predsednik Litvanije Gitanas Nauseda.

Audio-zapis razgovora na Jutjubu je objavio pranker Aleksej Stoljarov, poznat kao Leksus.

Ulogu Tihanovske igrala je devojka-pranker. U razgovoru, Sasoli je izjavio da je Evropski parlament veoma zabrinut zbog situacije u Belorusiji, a takođe upitao Tihanovsku kako se oseća. Osim toga, pozvao je Tihanovsku da dođe u Evropski parlament i obećao da će razmatrati mogućnost posete sa predsednikom odbora za spoljnu politiku Dejvidom Makalisterom.

- Sledeće zasedanje imaćemo početkom oktobra i to će biti dobar razlog da nas posetite... Pretpostavljam da mogu da razgovaram sa predsedavajućim Makalisterom. Mogu sa njim da organizujem vašu posetu... Možemo da razgovaramo o toj poseti, organizujemo konferenciju za medije ili nešto slično. Za nekoliko dana sastaću se sa gospodinom Makalisterom i zajedno ćemo razmisliti ko može da vam pomogne da radite na tome kako da utičete na javno mnjenje i na zemlje. Mislim da je to za sada najbolje - rekao je, između ostalog, Sasoli.

Prankeri su u ime Tihanovske pitali da li Evropski parlament namerava da uvede sankcije Belorusiji i koje konkretno.

Kao odgovor na to Sasoli je ponovo pozvao Tihanovsku na sastanak početkom oktobra.

Predstavljajući se kao Nauseda, pranker je rekao Sasoliju da su navodno uspeli da uspostave nezvaničnu vezu sa beloruskim premijerom Romanom Golovčenkom i da mnogi u vladi i parlamentu podržavaju Tihanovsku i čekaju „zgodan trenutak kada će Lukašenkova pozicija konačno oslabiti“. Sasoli je ovo nazvao „vrlo zanimljivom informacijom“.

Kasnije je pranker Vladimir Kuznjecov, poznat kao Vovan, izjavio za Sputnjik da je ideja da se nasamari šef Evropskog parlamenta došla nakon saopštenja o paketu evropskih sankcija protiv Belorusije koji je u pripremi.

U Belorusiji su 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora, počeli protesti opozicije. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Ranije je šef diplomatije EU Žozep Borelj izjavio da bi sankcije protiv Belorusije trebalo da se usvoje što je pre moguće.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Žigolo

12.10.2020. 17:27

Ovaj iz Ukrajine je 100% u pravu i dobro im je rekao, priče o milijardama pomoći su šarena laža, sve je to zakuvala CIA i NATO da bi na granice Rusije postavli kompletan obruč a Kalinjingrad potpuno odsekli i sveli na nebitan grad u srcu NATO kontrolisanog prostora.