TREĆA FAZA U TOKU: Testiranje ruske vakcine na starijima od 70 godina biće gotovo za šest meseci

Novosti onlajn

utorak, 15. 09. 2020. u 18:14

ТРЕЋА ФАЗА У ТОКУ: Тестирање руске вакцине на старијима од 70 година биће готово за шест месеци

FOTO: Alexander Zemlianichenko Jr/ Russian Direct Investment Fund via AP

REZULTATI treće faze testiranja vakcine protiv virusa korona "sputnjik pet" sa učešćem dobrovoljaca starijih od 70 godina biće gotovi u roku od šest meseci.

Ovo je izjavio je direktor ruskog Nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleja" Aleksandar Gincburg.

On je naveo da su u toku postregistraciona testiranja na teritoriji grada Moskve u kojima učestvuje 40.000 dobrovoljaca.

- Rezultati tih testiranja trebali bi da budu gotovi u narednih šest meseci i tada će Ministarstvo zdravlja, ako sve bude u redu, na osnovu rezultata tih istraživanja, zvanično odobriti upotrebu te vakcine ne samo na osobama uzrasta od 18 do 60 godina, nego i od, recimo, 80 godina - rekao je Gincburg za ruski Prvi kanal.

Ranije je saopšteno da bi testiranja vakcine na deci mogla početi u roku od pola godine, nakon što se prouči efekat na odraslima.

Šef ruske Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Sergej Dankvert rekao je da će eksperimentalni uzorci vakcine protiv virusa korona za životinje, koju razvijaju naučnici Federalnog centra za zdravlje životinja u Rusiji, biti spremni u oktobru.

- Već je testiramo. U oktobru ćemo početi sa proizvodnjom eksperimentalnih uzoraka. Dalje ćemo pratiti da li će biti zahteva - naveo je Dankvert.

Vakcina će biti namijenjena veoma osetljivim životinjama, na primer mačkama, a prvenstveno će se preporučivati farmama krznara.

Rusija je 11. avgusta prva na svetu registrovala vakcinu protiv virusa korona nazvanu "sputnjik pet", koju je razvio Centar "Gamaleja".

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)