NAVIJAM ZA TRAMPA: Orban pun reči hvale za američkog predsednika - On je dobar za Centralnu Evropu

Novosti online

11. 09. 2020. u 16:52

MAĐARSKI premijer Viktor Orban izjavio je da navija za reizbor američkog predsednika Donalda Trampa, jer je ono što on predstavlja „dobro za Centralnu Evropu“.

НАВИЈАМ ЗА ТРАМПА: Орбан пун речи хвале за америчког председника - Он је добар за Централну Европу

Foto: EPA

Orban rekao je da je bio u kuhinji kada ga je sinoć pozvao Tramp i da su dugo razgovarali o pandemiji korona virusa u Sjedinjenim Državama, predstojećim američkim predsedničkim izborima i bilateralnim pitanjima.

- Ono što predsednik Tramp predstavlja, dobro je za Centralnu Evropu, zbog čega navijamo – bar ja lično – da on pobedi na izborima - rekao je Orban državnom radiju.

U julu 2016. godine Orban je bio prvi evropski lider koji je javno podržao Trampovu predsedničku kandidaturu. U to vreme Orban je rekao da više voli Trampa zbog njegovih antiterorističkih stavova i protivljenja „izvozu demokratije“.

Mađarska vlada suočena je sa kritikama Evropske unije zbog navodnog podrivanja demokratskih vrednosti i vladavine zakona, uključujući pitanja medijskih sloboda, manjinskih prava, izbornog sistema i akademskih i verskih sloboda.

Orban je takođe rekao da se sve češće dešava da danas državni lideri neformalno razgovaraju telefonom i grade lične odnose, umesto da se oslanjaju na formalne diplomatske kontakte.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024