RUSI ODGOVORILI NA KRITIKE ZAPADNIH LEKARA: "Sputnjik 5" je bezbedan, dostavljen ceo klinički protokol

Srna

10. 09. 2020. u 16:04

NACIONALNI istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleja" poslao je međunarodnom naučnom časopisu "Lanset" odgovore na pitanja kolega iz inostranstva u vezi sa ruskom vakcinom "Sputnjik pet", saopštio je pomoćnik ministra zdravlja Rusije Aleksej Kuznjecov.

РУСИ ОДГОВОРИЛИ НА КРИТИКЕ ЗАПАДНИХ ЛЕКАРА: Спутњик 5 је безбедан, достављен цео клинички протокол

Foto: EPA

- Prema našim informacijama, tvorci vakcine "Sputnjik pet" iz instituta "Gamaleja" već su poslali opširne odgovore uredniku časopisa "Lanset" - naveo je Kuznjecov.

Istovremeno, zamenik direktora Centra "Gamaleja" Denis Logunov poručio je da taj institut kategorički odbacuje optužbe stranih naučnika o nepouzdanosti statističkih podataka o vakcini "Sputnjik pet", koji su objavljeni u časopisu "Lanset".

On napominje da je Centar "Gamaleja" dostavio časopisu ceo klinički protokol i sve podatke dobijene tokom testiranja vakcine.

Ranije je časopis "Lanset" predložio autorima istraživanja ruske vakcine protiv virusa korona "Sputnjik pet" da odgovore na pitanja kolega koji sumnjaju u zaključke ruskih naučnika.

"Lanset" je objavio rezultate kliničkih ispitivanja prve u svetu vakcine protiv virusa korona i naveo da ta ruska vakcina ne samo što je efikasna u borbi protiv ove virusne infekcije, već je i bezbedna.

Vakcina "Sputnjik pet", koju proizvodi Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleja" dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona u svetu.

Moskovljani su danas počeli da se vakcinišu protiv virusa korona u okviru postregistracionog ispitivanja vakcine "Sputnjik pet", javio je "Sputnjik".

Vlasti Moskve i Centar "Gamaleja" pozivaju stanovnike glavnog grada Rusije da učestvuju u testiranju.

Vakcinisanje je besplatno, a potrebno je 40.000 dobrovoljaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)