PRIVREDNICI IZ BERLINA O IZGRADNJI GASOVODA OD RUSIJE DO EVROPE: "Severni tok 2" nemoguće zaustaviti!

I. STANOJEVIĆ

09. 09. 2020. u 07:26

IZGRADNjU gasovoda "Severni tok 2" od Rusije do Nemačke s pravnog aspekta gotovo je nemoguće zaustaviti, izjavio je juče šef nemačkog Istočnog udruženja privrednika Majkl Harms za radio Dojčlandfunk.

ПРИВРЕДНИЦИ ИЗ БЕРЛИНА О ИЗГРАДЊИ ГАСОВОДА ОД РУСИЈЕ ДО ЕВРОПЕ: Северни ток 2 немогуће зауставити!

Foto Tanjug

Da li je to epilog pretnji iz Berlina, upućenih Moskvi da bi Nemačka mogla sasvim da odustane od ovog gasovoda, zbog "moguće krivice Kremlja u slučaju Alekseja Navaljnog"?

Harm je, na novinarsko pitanje da li projekat gasovoda može da bude zaustavljen, bez imalo premišljanja, odgovorio odrečno.

- Pravno, mislim da je tako nešto teško moguće. Sve dozvole su date, ugovori su zakonski obavezujući, ne samo u Nemačkoj, već u još pet zemalja, prema evropskim propisima - kazao je Harms.

Portparol nemačke kancelarke Angele Merkel potvrdio je u ponedeljak da "ona ne isključuje mogućnost obustavljanja gradnje gasovoda, kao odgovor na sumnje vezane za moguće trovanje kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog nervnim agensom", preneli su mediji. Podigla se poprilična bura, budući da je ovaj energetski projekat, vredan deset milijardi dolara, izuzetno značajan za Evropu, kao i da je gotovo 90 odsto radova već završeno.

Vlada u Berlinu danima nije iznosila svoj stav po pitanju sankcija Moskvi zbog slučaja Navaljni, a onda je u nedelju šef diplomatije Hajko Mas, "probio led" izjavom da se Nemačka sprema da, sa saveznicima, razgovara o sankcijama.

RUSKI NAUČNIK: NIJE BILO NOVIČOKA

GLAVNI toksikolog Omske oblasti i Sibirskog federalnog okruga Aleksandar Sabajev kaže da lekari u bolnici u Omsku, gde je Aleksej Navaljni proveo skoro dva dana u komi, nisu koristili ultrahemofiltraciju, jer to nije bilo potrebno. Reč je o posebnoj terapijskoj metodi, ključnoj da bi se spasao život u slučaju trovanja nervnim agensom novičokom. "Da je postojala takva vrsta trovanja, Navaljni bi preminuo u roku od nekoliko sati", rekao je Sabajev obraćajući se novinarima.

UN su juče pozvale Moskvu na kooperativnost u istrazi o tome šta se zapravo dogodilo sa Navaljnim, kome je pozlilo tokom leta, pa je posle kraćeg lečenja u Rusiji, prebačen u Berlin, gde se leči u Univerzitetskoj bolnici "Šarite".

Moskva poriče svoju umešanost u ovaj slučaj i poziva Berlin da "konačno pruži i neke konkretne dokaze o svojim teorijama".

Aleksej Navaljni, Foto EPA

Visoki komesar UN za ljudska prava Mišel Bašele pozvala je Rusiju da sprovede samostalnu istragu, ili da sarađuje u, kako je rekla, "potpuno nezavisnoj istrazi nemačkog nedvosmislenog nalaza da je Navaljni otrovan nervnim agensom novičok".

- Istraga, koju bi sa svoje strane vodila Rusija, mora da bude transparentna, nezavisna i sveobuhvatna - kazala je Bašele. - Broj slučajeva trovanja ili drugih oblika ciljanog ubistva sadašnjih ili bivših ruskih državljana, unutar Rusije ili na stranom tlu, tokom protekle dve decenije duboko uznemirava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024