LOŠE VESTI IZ SZO: Vakcine protiv virusa korona neće skoro biti masovno dostupne

Novosti onlajn

05. 09. 2020. u 00:43

SVETSKA zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da se široka rasprostranjenost vakcina protiv virusa korona ne očekuje pre sredine sledeće godine i naglasila značaj striktnih provera njihove efikasnosti i bezbednosti.

ЛОШЕ ВЕСТИ ИЗ СЗО: Вакцине против вируса корона неће скоро бити масовно доступне

KP.RU

- Ne očekujemo da vidimo raširenu vakcinaciju do sredine sledeće godine - izjavila je portparol SZO-a Margaret Heris na konferenciji za novinare u Ženevi.

Heris je rekla da treća faza ispitivanja vakcina mora biti duža jer je neophodno da se vidi koliki je zaštitni efekat vakcina i koliko su bezbedne. Portparol SZO-a izjavila je i da za sada "nema jasnog signala" iz kliničkih testova o tome da li je i koliko bilo koja vakcina efikasna i bezbedna.

Herisova je dodala da će prva grupa vakcinisanih najverovatnije biti zdravstveni radnici i ostali ljudi iz osetljivih grupa i da je za tu fazu potrebno dve milijarde doza.

Takđe je naglasila da je neophodno razmenjivati podatke o vakcinama, upoređivati ih, primjenjivati na ispravan način i sa naučne strane osigurati da uz vakcine postoji i odgovarajuća strategija.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista