AMERIKANCI REKLI - TO JE NAJOPASNIJI RUSKI AVION: Ugledni magazin tvrdi da je "beli labud" vrhunska letelica (VIDEO)

Novosti online

02. 09. 2020. u 08:06

АМЕРИКАНЦИ РЕКЛИ - ТО ЈЕ НАЈОПАСНИЈИ РУСКИ АВИОН: Угледни магазин тврди да је бели лабуд врхунска летелица (ВИДЕО)

Foto: EPA

Supsersonični strateški bombarder-nosač raketa Tu-160 je najopasniji ruski vojni avion, piše magazin Aviation Week & Space Technology.

Autor članka naziva Tu-160 najvećim vojnim avionom na svetu. Navodeći borbene kvalitete bombardera, ukazuje se da će, nakon predstojeće modernizacije, Tu-160 dobiti raketu H-BD koja će povećati dužinu leta.

On podseća da se u sastavu Vazdušno-kosmičkih snaga u ovom trenutku nalazi 17 bombardera Tu-160, ali da je Ministarstvo odbrane zaključilo ugovor za isporuku još desetak bombardera do 2027. godine.

U tekstu je naglašeno učešće ruskih nosača raketa u borbi protiv terorizma u Siriji, kao i letovi Tu-160 u Venecuelu i Južnu Afriku.

Tu-160 je supersonični strateški bombarder sa promenjenom geometrijom krila. On može nositi, kako konvencionalno, tako i nuklearno oružje i namenjen je za uništenje najvažnijih ciljeva u udaljenim geografskim područjima. Tokom modernizacije značajno je uvećana ukupna efikasnost aviona, dok je domet leta porastao za hiljadu kilometara.

Ovaj avion nazivaju još i "beli labud", zbog boje u koju je ofarban, pošto u slučaju nuklearnog napada bela boja najbolje odbija zračenje.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Odličan

02.09.2020. 10:46

Na ovom mestu moram da napišem..i ako spadam u najpametnije ljude, što kod nas i nije neki dobitak..a i nij to tako teško da se budes obzirom na inteligenciju većine..moram dakle da napišem. Pre 5-6 godina u raspravi sa zaludjenim rusofilima napisao sam da Rusi imaju jedan odličan avion koji je za razliku od većine ruskih baš dobar avion. I to sam tvrdio za tu 160. Kad ono..stvarno. Čim ga Ameri cene to je to.