MASKE OBAVEZNE I U PARIZU: Policija kontroliše građane, a kazna je do NEVEROVATNIH 3.750 evra i šest meseci zatvora!

Goran ČVOROVIĆ, dopisnik „Novosti“ iz Pariza

28. 08. 2020. u 18:27

POSLE Marselja, drugog po veličini grada u Francuskoj, od petka ujutro nošenje maski na ulicama je obavezno i za sve žitelje Pariza, starije od 11 godina.

МАСКЕ ОБАВЕЗНЕ И У ПАРИЗУ: Полиција контролише грађане, а казна је до НЕВЕРОВАТНИХ 3.750 евра и шест месеци затвора!

Foto. AP

Ova mera je takođe na snazi i za okolni region.

U prvo vreme, policija će najpre opominjati prekršioce, a onda će početi da piše i kazne. Iznosiće 135 evra, a ako se prekršaj ponovi, može da se popne na čak 3.750 evra i šest meseci zatvora.

Obavezno nošenje maski je najpre važilo i za bicikliste i džogere, ali je pod pritiskom javnosti povučeno za te kategorije stanovništva. Sada se drugi bune zbog toga. Obaveza se, tako, na primer, i dalje odnosi na one na trotinetima ili motorciklima. Izuzeti su putnici u automobilima i kamionima.

Odmah se pojavila serija komentara na društvenim mrežama. Vlasti su navele da je olakšica za bickliste i džogere uvedena zbog fizičkih aktivnosti, ali se mnogi pitaju zašto onda nisu, na primer, izuzeti i nosači ili oni koji vrše selidbe, što takođe zahteva veliki fizički napor.

Pojavile su se i mnoge nepoznanice, kao na primer, da li će moći da se puši i jede na ulici. Dilemu su razrešile gradske vlasti, poručivši da u svemu treba da postoji smisao, i da se ljudi u tim slučajevima neće kažnjavati. Propis je, ipak, nedorečen, pa je sada na policajcima da procene da li neko trči ili hoda, ili, na primer, baš u određenim trenutku sklanja masku da bi zapalio cigaretu.

Obavezno nošenje maski je propisano u trenutku kada se mnogi vraćaju u prestonicu s godišnjih odmora, a pred početak školske godine.

U Francuskoj je sve više novozaraženih. U četvrtak je zabeleženo čak 6.111 slučajeva, što je druga najviša brojka od početka epidemije.

Prethodno je nošenje maski na ulicama postalo obavezno u mnogim mestima, kao što su Tuluz i Marselj, dok je ovu meru odmah posle Pariza tokom dana propisao i Strazbur.

U Marselju trenutno ima oko 180 zaraženih na 100.000 stanovnika, u Parizu oko 100, dok nacionalni prosek iznosi oko 40.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)