ODNOSI SA RUSIJOM GLAVNO PITANJE: I opozicija iz Minska namiguje ka Moskvi

Branko Vlahović, dopisnik "Novosti" iz Moskve

21. 08. 2020. u 08:50

MADA je Aleksandar Lukašenko više puta ponovio da sebe smatra pobednikom na predsedničkim izborima i da ne namerava da ih ponavlja, lideri opozicije mu sada obećavaju da će mu dozvoliti da učestvuje u ponovljenim izborima.

ОДНОСИ СА РУСИЈОМ ГЛАВНО ПИТАЊЕ: И опозиција из Минска намигује ка Москви

Foto: AP

Rukovodioci Koordinacionog saveta beloruske opozicije, u kojem su uglavnom pristalice Svetlane Tihanovske, poručuju da su spremni da kontaktiraju i sa predstavnicima Rusije kako bi im objasnili da oni ne nameravaju da prekidaju sadašnju saradnju dveju zemalja.

Tako je smenjeni direktor Nacionalnog akademskog teatra Belorusije Pavel Latuško izjavio da će Rusija i dalje biti strateški partner njegove zemlje. Pavel Latuško je bio ministar kulture od 2009. do 2012, a takođe ambasador Belorusije u Francuskoj, Španiji i Portugaliji. On zapravo pokušava da ublaži negativni efekat koji su izazvale izjave jednog broja opozicionara koji se zalažu za prestanak razvoja odnosa sa Rusijom. Uoči izbora, svi opozicioni predsednički kandidati su bili za okretanje ka Zapadu i protiv nastavka integracionih procesa sa Rusijom.

U međuvremenu, Ministarstvo rada Belorusije saopštilo je da su zabranjeni politički štrajkovi u radnim kolektivima.

Pristalice Aleksandra Lukašenka sve više izlaze na ulice noseći državne crveno-zelene zastave. Na mitinzima podrške beloruskom predsedniku sa tribina ponavljaju da su za prijateljstvo, a ne za razdvajanje od Rusije. Protive se i privatizaciji fabrika. Za Svetlanu Tihanovsku govore da je ona marioneta Zapada. Političko sufliranje iz Poljske samo homogenizuje onaj deo Belorusa koji ne želi da dožive sudbinu Ukrajine kojoj su takođe obećavali brz ulazak u EU, investicije, ali od toga nije bilo ništa.

Traje i boj zastavama: crveno-belom opozicije i crveno-zelenom vlasti

Foto: AP

Pristalice Lukašenka sa crveno-zelenom zastavom

PESKOV: NEKA REŠE SAMI

MOSKVA smatra da postoji direktno i indirektno spoljašnje mešanje u poslove Belorusije, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov i istakao da Rusija smatra da bi učestvovanje u dijalogu sa opozicijom u Belorusiji predstavljalo mešanje u pitanja koja moraju da budu rešena unutar te zemlje, bez vršenja uticaja stranih sila. Peskov nije precizirao koje su to zemlje koje pokušavaju da utiču na situaciju u Belorusiji.

Ko prati zbivanja u Belorusiji primetio je da se iz dva suprotstavljena tabora vijore različite zastave. Na jednoj strani su demonstranti sa "belo-crveno-belim" i Lukašenkove pristalice sa "crveno-zelenim" zastavama. Za one lojalne vlastima, belo-crveno-bela zastava je simbol pokorenosti Belorusije mada je ona posle raspada SSSR-a od 1991. do dolaska Lukašenka na vlast bila državna zastava Belorusije. Predsednik Lukašenko je zamenio tu zastavu zeleno-crvenom koja se koristila u sovjetsko vreme.

Lukašenkove pristalice se protive crveno-beloj zastavi koju nose pristalice opozicije jer ju je u vreme nemačke okupacije 1918. koristila pokorena Belorusija. Tu zastavu su koristile 1919. i 1920. beloruske jedinice u sastavu armije Litvanije. A i kasnije su Nemci dozvoljavali da se ta zastava koristi u okupiranoj Belorusiji od 1941. do 1944.

Argument Lukašenkovih protivnika je da se crveno-zelena zastava koristila u sovjetsko vreme i za njih je to prošlost koja ih podseća na socijalizam.

Foto: AP

 

POSTUPAK PROTIV SAVETA

DRŽAVNO tužilaštvo Belorusije pokrenulo je krivični postupak protiv Koordinacionog saveta, novog opozicionog tela, koji je optužilo za pokušaj nezakonitog preuzimanja vlasti, a njegovo osnivanje nazvalo pretnjom po nacionalnu bezbednost. Reagujući na ovo, Koordinacioni savet je odbacio sve optužbe i istakao da je njihov cilj rešenje krize bez konflikta, i da ne pozivaju na preotimanje vlasti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna