VATRENA STIHIJA GUTA KALIFORNIJU: Požari i dalje bukte, na snazi vanredna situacija (FOTO)

Tanjug

19. 08. 2020. u 19:31

NA SEVERU Kalifornije od ponedeljka gori na desetine požara, koji su izbili i rasplamsali se zbog velikog toplotnog talasa i jakih vetrova.

ВАТРЕНА СТИХИЈА ГУТА КАЛИФОРНИЈУ: Пожари и даље букте, на снази ванредна ситуација (ФОТО)

Foto: Tanjug/AP

Zbog požara, koji su podeljeni u tri zone, izdata je naredba o evakuaciji stanovništva u pojedinim područjima, dok je guverner Kalifornije Gavin NJusom u utorak proglasio vanrednu situaciju na teritoriji čitave države.

Najmanje 33 požara zahvatila su više od 141.000 ari zemljišta u severnom delu Kalifornije, a najveći među njima podeljeni su u tri zone.

Jedna zona obuhvata okruge Napa, Sonoma i Solano, u kojima gori osam velikih požara koji se rasprostiru na preko 46.000 ari zemljišta. Tu spada i grad Vakavil, u kojem je proglašen crveni alarm, a evakuacija stanovništva je u toku.

Okrug Santa Klara čini drugu zonu požara, koji su zahvatili oko 85.000 ari zemljišta. U ovom okrugu gori 20 požara, u kojima su najmanje dva vatrogasca povređena.

Treća zona obuhvata okruge San Mateo i Santa Kruz, u kojima gori pet požara na površini od 10.000 ari. Oko 600 vatrogasaca i sedam helikoptera uključeno je u gašenje požara. Tri osobe koje su među prvima angažovane u ovoj akciji su povređene.

Zbog požara došlo je do nestanka struje, koja je i namerno isključena kako bi se sprečilo dalje širenje vatre, dok se elektroenergetska mreža bori da održi korak sa potražnjom, piše CNN.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (1)