HRVATSKA U TURISTIČKOM RATU: Turisti bukvalno beže, a ovo su razlozi

NAKON što je Austrija uvela stroge mere na granici i stavila Hrvatsku na crvenu listu, turisti beže iz Hrvatske, a u pripravnosti su i Slovenci koji očekuju iste mere do kraja nedelje.

ХРВАТСКА У ТУРИСТИЧКОМ РАТУ: Туристи буквално беже, а ово су разлози

Foto Ilustracija Depositphotos

Zrće, meka za učesnike zabava na Pagu je opustela, otkazuju se brojne rezervacije u Opatiji, Rovinju, Puli, Umagu, a novih gotovo da nema. Očekuje se šta će da odluče Nemci, a diplomatskim putem vode se razgovori da se nađe neko rešenje kako bi nemački turisti mogli i dalje da dolaze na Jadran.

Sevaju iskre i između Hrvatske i Austrije, jer je zvanični Zagreb krajnje nezadovoljan odlukom Kurcove vlade da svi Austrijanci koji dolaze iz Hrvatske moraju biti odmah testirani na koronu. Stvaraju se na granici velike gužve, jer se testiranje radi na licu mesta, a navodno se ne priznaju testovi koji su urađeni u Hrvatskoj. Turisti iz Austrije boje se i da će izgubiti radna mesta ako moraju u karantin i ne dođu na posao, pa mnogi odustaju od nastavka letovanja koje su unapred platili.

- Dolazi skijaška sezona, Austrijanci. Kako vi sa nama, tako možemo i mi sa vama - poruke su koje se čuju iz Hrvatske, a očito je pukla i ljubav političara iz dve zemlje, jer Hrvati krive Austrijance da brane svojim građanima boravak na Jadranu kako bi novac ostavili na austrijskim jezerima.

ZABRANjEN ULAZ

JEDAN ugostitelj iz Graca prvi je reagovao na činjenicu da su gotovo svakodnevno jedna trećina novozaraženih u Austriji povratnici sa odmora u Hrvatskoj, pa je ispred svog restorana postavio znak na kojem piše "zabranjen ulaz za povratnike iz Hrvatske". Tvrdi da su gosti pozitivno reagovali na tekst ispred kafane.

Virus se i dalje širi po hrvatskim turističkim mestima, a neki lokalni epidemiolozi uporno tvrde da se podaci friziraju. Zvanično se iz Nacionalnog štaba civilne zaštite poručuje da će broj zaraženih narednih dana padati, ali istovremeno zagrebački "Nacional" objavljuje priču da je Nina Badrić pevala na korona partiju i umesto da je nakon toga otišla u samoizolaciju, slikala se sa ministrom zdravstva Vilijem Berošem.

SRBI ISTRAJAVAJU

BROJNI turisti iz Srbije koji letuju na Brionima ostaju i dalje, bez obzira na paniku koja je zavladala na Jadranu. Parkiralište u Fažani i dalje je puno registracija iz Srbije, a turisti na "Titovom ostrvu" ni ne pomišljaju na prevremeni odlazak.

Najviše je zaraženih u Dalmaciji, ali se virus širi i Istrom, gde je do sada bila najbolja situacija. Opusteo je i Dubrovnik, koji ionako ovog leta nije bio dobro posećen, a turisti beže i sa ostrva na kojima do sada i nije bilo korone.

Oštrije mere u Hrvatskoj najavljene su za septembar, čim prestane puna sezona, pa se razmatra i nošenje maske na svim javnim mestima. Ovih dana biće doneta i odluka hoće li učenici sledeće školske godine učiti u školama ili kod kuće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a