ON JE TRAMPOV DŽOKER: Ušao u trku za mesto u Beloj kući

D. SAVIĆ

18. 08. 2020. u 23:55

USRED nacionalne konvencije Demokratske partije, poznati tamnoputi američki reper Kanje Vest (43) objavio je da se kandiduje za predsednika SAD.

ОН ЈЕ ТРАМПОВ ЏОКЕР: Ушао у трку за место у Белој кући

Foto EPA

Nepredvidiv koliko i, njemu blizak, republikanski predsednik Donald Tramp, koji se bori za ostanak u Beloj kući, Vest je odluku doneo prekasno da bi se našao na listićima u svim državama SAD, ali na vreme za neke od njih, odlučujuće za izbor 46. predsednika Amerike.

Bitka za Belu kuću vodiće se između demokratskog kandidata Džozefa Bajdena i Trampa. Ali, popularni reper mogao bi da "odvuče" deo afroameričkih glasova u ključnim državama, Viskonsinu i Ohaju, gde se kandidovao, i time smanji udeo birača na koje računaju demokrate. Na pitanje magazina "Forbs" da li će smanjiti Bajdenove izborne šanse, Vest je odgovorio:

- To ne poričem - rekao je Vest, čiji je adut i supruga, popularna rijaliti zvezde Kim Kardašijan, koja je uspešno kod Trampa lobirala da oslobodi neke zatvorenike, kao i podrška poznatog biznismena Ilona Maska.

Podsmevanje

Četvorodnevnu nacionalnu konvenciju demokrate su, umesto uživo u Milvokiju, u Viskonsinu, zbog epidemije kovida 19, počeli virtuelno od kuća. "Kada čujete snimljeni govor, to kao da nije suviše interesantno, zar ne", podsmehnuo se Tramp. Uz bivšu prvu damu SAD Mišel Obama, i ugledne demokrate, podršku Bajdenu daje i nekoliko republikanaca. Bajden nominaciju prihvata sutra u matičnoj državi Delaver.

Poreklom iz čikaške porodice srednje klase, Vest je kapitalista koji, slično Trampu, veruje da materijalni uspeh potvrđuje njegovu vrednost. Kao i Tramp, koji je dugo flertovao s kandidaturom za predsednika, i Vest je pre pet godina na ceremoniji dodele MTV nagrada najavio kandidaturu na predsedničkim izborima 2020. godine i da razmišlja da, za potrebe kampanje, promeni ime u Hrišćanski genije milijarder Kanje Vest.

Pre dve godine on se pojavio u Beloj kući sa Trampom noseći kapu s natpisom: "Učinimo Ameriku velikom opet". Zagrlivši predsednika, rekao je: "Volim ovog čoveka".

"Šahisti svetske klase"

- RUSKI predsednik Vladimir Putin, predsednik Kine Si Đinping, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i lider Severne Koreje Kim Džong Un su "šahisti svetske klase" - izjavio je Tramp. Tramp je ocenio da ako Bajden postane predsednik, neće moći da se nosi sa svetskim liderima jer "nije u najboljim godinama". Bajden će, u slučaju da bude izabran, biti najstariji predsednik u istoriji SAD sa 78 godina.

U Teksasu, Severnoj Karolini, Floridi i Mičigenu rokovi za kandidaturu su prošli, ali američki mediji tvrde da su ljudi iz Trampove kampanje pomogli Vestu oko "papirologije" u najmanje pet država u kojima je uspeo da se kandiduje. No, demokrate mu otežavaju posao, dovodeći u pitanje njegovu kandidaturu u Viskonsinu, tvrdeći da je s predajom potpisa kasnio - jedan minut! Prema istraživanjima, Vest uživa podršku oko dva odsto birača, što nije mnogo, ali bi u tesnoj trci u ključnim državama, među kojima je i Viskonsin, mogao da bude odlučujući jezičak na vagi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)