PORUKA KOJA JE USTALASALA DRUŠTVENE MREŽE: Mi u hermetičkoj opremi na 30C, a vi se zabavljate po diskotekama

Tanjug

16. 08. 2020. u 13:45

“DOĐITE da meni kažete da je sve u redu, da nema kovida i da možemo slobodno na ples u diskoteku, mi smo u hermetičkim odelima, na 30 stepeni, mi radimo dok se vi zabavljate, i to sve za ekstra 100 evra bruto mesečno”, ovako na svojoj fejsbuk stranici piše medicinski tehničar Marko Belfijore, iz rimske poliklinike, “Umberto 1.”

ПОРУКА КОЈА ЈЕ УСТАЛАСАЛА ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ: Ми у херметичкој опреми на 30Ц, а ви се забављате по дискотекама

Foto: Tanjug

Za samo nekoliko sati njegove reči, na društvenim mrežama, prenesene su nekoliko hiljada puta, a to jedna od udarnih vesti i u svim današnjim medijima.

U Italiji broj zaraženih postojano raste već drugu sedmicu, u zadnja 24 sata dosegao je najviši nivo od 23. maja, 629 novozaraženih, a u nekim regijama je indikator širenja zaraze opet, iznad 1 što znači da se virus širi eksponencijalno.

Prema saopštenju Visokog Institiuta za zdravlje trenutno ima registrovanih 925 žarišta, od kojijh 225 traju već drugu sedmicu. Ukupno zaraženih u Italiji je 14.406 osoba.

Jedna od regija gde se beleženi najveći porast zaraženih osoba je provincija Veneto, na severu Italije, gde je u poslednja 24 sata bilo 120 novih slučajeva korona virusa.

Provincija Veneto je na vrhuncu pandemije u Italiji uspevala da održi nizak nivo zaraženih i preminulih, zahvaljujući takozvanom “modelu Veneto”, koji se sastojao u masovnom testiranju stanovnika, kako su tada objašnjavali epidemiolozi “za virusom se tragalo, nisu čekali da se pojavi”.

Sadašnji talas širenja se pripisuje takozvanim “uvezenim slučajevima” iz drugih regija ili iz inostranstva.

Vlada je uredbom od 7. avgusta ostavila mogućnost pojedinim regijama da same odluče da li će otvarati diskoteke. Neke kao Basilikata i Kalbrija su dozvolili rad diskotekama, ali su ih na brzinu i zatvorili jer se Covid19 počeo zabrinjavajuće širiti.

Vlada apeluje, naročito na mlade, da na svoje mobilne telefone instaliraju aplikaciju “Imuni”, koja u potpunoj anonimnosti omogućava da budete obavešteni ukoliko ste bili u blizini zaražene osobe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna