EVROPSKA UNIJA NEĆE RUSKU VAKCINU: Tvrde da je nedovoljno testirana, evo ko će biti glavni snabdevač Starog kontinenta

EVROPSKA komisija je juče saopštila da je postigla sporazum sa britansko-švedskom farmaceutskom kompanijom "Astra Zeneka" o kupovini potencijalne vakcine protiv kovida 19, kao i donaciji vakcine za zemlje sa nižim i srednjim finansijskim mogućnostima ili njenom preusmeravanju u druge evropske zemlje.

ЕВРОПСКА УНИЈА НЕЋЕ РУСКУ ВАКЦИНУ: Тврде да је недовољно тестирана, ево ко ће бити главни снабдевач Старог континента

Foto: EPA

Ugovor predviđa kupovinu 300 miliona doza vakcine, sa mogućnošću kupovine još 100 miliona u ime država članica EU.

Dan ranije, Evropska komisija je rezervisala kupovinu 400 miliona doza potencijalnog cepiva koje razvija američka kompanija "Džonson i Džonson". Dogovor predviđa kupovinu najpre 200 miliona vakcina, a zatim još toliko, ukoliko bude potrebe.

Do ovih rezervacija došlo je samo nekoliko dana posle objavljivanja da je Rusija registrovala prvu vakcinu protiv korona virusa, ali Brisel se, za sada, ne okreće Moskvi. U saopštenju se ističe da Evropska komisija nastavlja da razgovara o sličnim sporazumima sa drugim proizvođačima vakcina, ali se ne navodi s kim.

- Sigurna i efikasna vakcina ostaje najsigurnija strategija izlaska za zaštitu naših građana i ostatka sveta od korona virusa – izjavila je evropski komesar za zdravlje Sela Kiriakides.

Na Zapadu su proteklih dana kritikovali rusku vakcinu kao "nedovoljno testiranu i nebezbednu".

Evropska komisija je poslednjeg dana jula zaključila sporazum i sa francuskom faramecutskom kućom "Sanofi" za potencijalnih 300 miliona doza.

Sredinom juna, Komisija je objavila strategiju za nabavku vakcine koja predviđa anticipativnu kupovinu, za šta je odvojeno 2,4 milijarde evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024