SOROŠ PROSLAVIO 90. ROĐENDAN: Oglasio se i napao Trampa, tvrdi da je ovo najveća kriza od Drugog svetskog rata

Novosti online

13. 08. 2020. u 20:55

AMERIČKI investitor i milijarder Džordž Soroš proslavio je 90 rođendan u, kako je naveo, “najgoroj krizi u njegovom životu nakon Drugog svetskog rata”.

СОРОШ ПРОСЛАВИО 90. РОЂЕНДАН: Огласио се и напао Трампа, тврди да је ово највећа криза од Другог светског рата

Foto: EPA

- Mi smo u krizi, najgoroj krizi u mom životu nakon Drugog svetskog rata. Opisao bih je kao revolucionarni trenutak kad je raspon mogućnosti puno veći nego u normalnim vremenima. Ono što je nepojmljivo u normalno vreme postaje ne samo normalno, nego se stvarno događa. Ljudi su dezorijentisani i prestrašeni. Rade stvari koje su loše za njih i loše za svet - naveo je Soroš.

On smatra da je Evropa jako ranjiva, puno više od SAD. SAD su jedna od najdugovečnijih demokratija u istoriji. Ali, čak i u SAD, prevarant poput Donalda Trampa može biti izabrani predsednik i podrivati demokratiju iznutra.

- Ali u SAD-u imate dugu tradiciju provera, ravnoteže i uspostavljenih pravila. A iznad svega imate Ustav. Tako da sam uveren da će se pokazati da je Tramp prelazni fenomen koji će, nadam se, otići u novembru. Ali on je i dalje jako opasan, bori se za vlastiti život i učiniće sve kako bi ostao na vlasti, jer je povredio Ustav na puno različitih načina, a ako izgubi na predsedničkim izborima, smatraće se odgovornim. Ali Evropska unija je puno ranjivija, jer je nekompletna unija. I ima puno neprijatelja, unutrašnjih i spoljnih - ocenio je Soroš.

Povodom odluke EU da odobri fond od 750 milijardi evra za oporavak kaže da je EU napravila vrlo važan pozitivan korak prema svom obavezivanju da pozajme novac s tržišta u puno većoj količini nego ikada pre.

Ali, kako je dodao, nakon toga je nekoliko zemalja, takozvana "Štedljiva petorka" – Holandija, Austrija, Švedska, Danska i Finska – uspelo smanjiti efekat postignutog sporazuma.

- Tragedija je u tome što su te zemlje u osnovi proevropske, ali su vrlo sebične. I jako su štedljive. I, prvo su dovele do sporazuma koji će se pokazati neodgovarajućim. Smanjenje planova za klimatske promene i politiku odbrane posebno je razočaravajuće. Drugo, žele biti sigurni da se novac pravilno troši. To stvara probleme južnim zemljama koje su najjače pogođene virusom - rekao je Soroš.

(Bizlife)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

ZELENE VEŠTINE U LJUDSKIM RESURSIMA: Zaštitimo životnu sredinu kroz svoj rad