DOBRE VESTI ZA TRAMPA: Američka ekonomija se oporavlja, pao broj nedeljnih zahteva za naknadom za nezaposlenost

Tanjug

13. 08. 2020. u 17:36

BROJ zahteva za dobijanje državne pomoći za nezaposlenost u SAD pao je prošle nedelje prvi put od 21. marta ispod jedan milion, na 963.000 zahteva.

ДОБРЕ ВЕСТИ ЗА ТРАМПА: Америчка економија се опоравља, пао број недељних захтева за накнадом за незапосленост

AP Photo

To je znatno manje od prognze ekonomista koji su ankteri kompanije Dau DŽons predviđali da će za pomoć aplicirati 1,1 milion Amerikanaca.

Broj podnetih prijava je pao za 228.000 u odnosu na pretprošlu nedelju, što je znak da američko tržište rada nastavlja da se oporavlja od posledica pandemije korona virusa.

Zahtevi za naknadama za nezaposlenost su 20 uzastopnih sedmica premašivali cifru od 1,0 milion nedeljno, tokom kojih je američka ekonomija bila u blokadi zbog vanrendih mera s ciljem suzbijanja epidemije Kovid-19.

Ukupan broj Amerikanaca koji primaju naknade za nezaposlene takođe je oštro pao u sedmici okončanoj 25. jula, i to za više od tri miliona na 28,26 miliona ljudi, što takođe ukazuje na trend smanjenja broja nezaposlenih.

U julu je zabeležen porast zaposlenih za oko 1,8 miliona, čime je stopa nezaposlenosti pala na 10,1 posto, ali je to i dalje daleko iznad stope pre pandemije od 3,5 procenata, koja je bila najniža u poslednjih 50 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)