RUSKI EPIDEMIOLOG: Evo kada stiže drugi talas virusa korona

Novosti online

10. 08. 2020. u 11:45 >> 10:53

NA jesen treba očekivati drugi talas epidemije virusa korona u svetu, izjavio je epidemiolog i specijalista za kontrolu i sprečavanje virusnih infekcija Mihail Favorov u intervjuu za RT.

РУСКИ ЕПИДЕМИОЛОГ: Ево када стиже други талас вируса корона

Foto: EPA

Lekar je objasnio da je „drugi talas“ – odomaćeni termin. „On praktično nema veze sa epidemiologijom. Ono što se zove drugi talas znači da li će biti sezonski porast. U avgustu i do sredine septembra imaćemo prekid. Ali to su ponovo sezonske fluktuacije“, objasnio je on.

Specijalista smatra da će sezonski porast u Rusiji verovatno početi u oktobru, a onima koji se razbole u ovom periodu teže će podneti infekciju od onih koji su se zarazili leti.

„On neće biti tako strašan kao što se očekuje u drugim mestima gde uopšte nije bilo morbiditeta, ali se može dogoditi, jer se epidemija zaustavlja sa 70 odsto imuniziranih. A u Moskvi imamo samo 30 odsto“, rekao je Favorov.

Prema najnovijim podacima Svetske zdravstvene organizacije, u svetu je registrovan 19,1 milion zaraženih, od kojih je 716 hiljada umrlo. Najveći broj slučajeva je u Sjedinjenim Američkim Državama – 4,8 miliona, a među zemljama sa najvećim brojem obolelih su Brazil, Indija, Rusija, Južna Afrika, Meksiko, Peru, Čile, Kolumbija i Iran.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)