POKUŠAJ MAJDANA U MINSKU JE PROPAO: Posmatrači izbora u Belorusiji o pripremljenim protestima

Novosti online

10. 08. 2020. u 09:19

ПОКУШАЈ МАЈДАНА У МИНСКУ ЈЕ ПРОПАО: Посматрачи избора у Белорусији о припремљеним протестима

Foto: AP

PROTESTI U MINSKU mogli bi biti deo nasilnog scenarija koji je pripremila treća strana, smatra senator Aleksandar Baškin, član posmatračke grupe Interparlamentarne skupštine Zajednice Nezavisnih Država (CIS ZND).

- To je moje mišljenje, ali proteste u Belorusiji mogla je unapred da pripremi i isplanira treća strana po nasilnom scenariju. Ne isključujem da je to bio hladnokrvan plan - rekao je Baškin.

Sa svoje stane, koordinator promatračke grupe CIS ZND ruski senator Oleg Meljničenko, izjavio je da su protesti u Minsku bili očigledna provokacija i ne govore o nepouzdanosti rezultata glasanja na predsedničkim izborima u Belorusiji.

Meljničenko je dodao da posmatrači nisu imali problema sa kretanjem ili komunikacijom zbog protesta u toku noći.

- Nije bilo poteškoća. Vlasti zemlje su radile vrlo brzo i precizno. Pokušaj majdana nije uspeo - dodao je on.

U Belorusiji su u nedelju održani predsednički izbori na kojima su birači glasali za jednog od pet kandidata, među kojima je i aktuelni predsednik države.

Nakon zatvaranja biračkih mesta počeli su protesti opozicije.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Željko Puškar

10.08.2020. 21:21

Vidjeli Bjelorusi šta je "demokracija"načinila do Ukrajine,nekada najrazvijenija republika SSSR postala sirota.Olstali bez avio industrije,proizvodnje avionskh i helikopterskih motora,brodski turbina,brodogradnje.Sada 3-4 miliona građana Ukrajine rade u Rusiji,još toliko u zapadnoj evropi.Stanovništva manje oko 1o miliona nego 1991.godine......