NUKLEARNA BOMBA NA NAGASAKI: Obeležena 75. godišnjica američkog atomskog bombardovanja

Tanjug

09. 08. 2020. u 08:30

НУКЛЕАРНА БОМБА НА НАГАСАКИ: Обележена 75. годишњица америчког атомског бомбардовања

Tanjug

U JAPANSKOM gradu Nagasakiju obeležena je 75. godišnjica od američkog nuklearnog bombardovanja u Drugom svetskom ratu.

Gradonačelnik Nagasakija i preživeli tog tragičnog, razarajućeg događaja uputili su apel svetskim liderima da se više angažuju kako bi atomsko oružje bilo zabranjeno u celom svetu, preneo AP.

Tačno u 11.02 po lokalnim vremenu, u istom času kada je pre 75 godina američki bombarder B-29 ispustio atomsku bombu na Nagasaki, preživeli američkog nuklearnog bombardovanja i brojne zvanice, odali su poštu minutom ćutanja svim žrtvama.

Gradonačelnik Nagasakija - Foto: Tanjug

U bombardovanju Nagasakija 9. avgusta poginulo je 70.000 ljudi, a samo tri dana pre toga, prva atomska bomba bačena je na Hirošimu i odnela čak 140.000 ljudskih života.

Šest dana kasnije, 15. avgusta 1945. godine, Japan je potpisao kapitualiciju, čime je okončan Drugi svetski rat.

Mnogi preživeli su oboleli od kancerogenih i drugih bolesti jer su bili izloženi radijaciji i lošim uslovima života u razorenom, posleratnom Japanu.

Gradonačelnik Nagasakija Tomihiza Taue pročitao je mirovnu deklaraciju u kojoj je izrazio zabrinutost zbog nuklearne pretnje.

On je zatražio i od vlade Japana da hitno pristupi sporazumu o zabrani nuklearnog naoružavanja, ocenivši da svetu preti sve veća opasnost od nuklearnog sukoba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

bager

09.08.2020. 10:33

Nije americko atomsko bombardovanje nego,Zlocin americke drzave nad civilima Japana ,,cime su sam nagovestili da ce tako proci sve drzave koje ne klece pred naredbama USA, ,,ubijanje nevinih je od tog momenta nastavljeno i traje i dan danas

Komandant 1001

09.08.2020. 15:16

To što su uradili ameri nije čak ni Adolf sa koncentacijskim logorima gde su neki dočekali kraj rata ali Nagasaki i Hirošima u jednom danu niko nije dočekao slobodu a oni preživeli patili su do smrti. Dakle, Adolf ili Truman...ko je bio bolji od ta dva brata !!!