NUKLEARNA BOMBA NA NAGASAKI: Obeležena 75. godišnjica američkog atomskog bombardovanja

Tanjug

09. 08. 2020. u 08:30

U JAPANSKOM gradu Nagasakiju obeležena je 75. godišnjica od američkog nuklearnog bombardovanja u Drugom svetskom ratu.

НУКЛЕАРНА БОМБА НА НАГАСАКИ: Обележена 75. годишњица америчког атомског бомбардовања

Tanjug

Gradonačelnik Nagasakija i preživeli tog tragičnog, razarajućeg događaja uputili su apel svetskim liderima da se više angažuju kako bi atomsko oružje bilo zabranjeno u celom svetu, preneo AP.

Tačno u 11.02 po lokalnim vremenu, u istom času kada je pre 75 godina američki bombarder B-29 ispustio atomsku bombu na Nagasaki, preživeli američkog nuklearnog bombardovanja i brojne zvanice, odali su poštu minutom ćutanja svim žrtvama.

Gradonačelnik Nagasakija - Foto: Tanjug

U bombardovanju Nagasakija 9. avgusta poginulo je 70.000 ljudi, a samo tri dana pre toga, prva atomska bomba bačena je na Hirošimu i odnela čak 140.000 ljudskih života.

Šest dana kasnije, 15. avgusta 1945. godine, Japan je potpisao kapitualiciju, čime je okončan Drugi svetski rat.

Mnogi preživeli su oboleli od kancerogenih i drugih bolesti jer su bili izloženi radijaciji i lošim uslovima života u razorenom, posleratnom Japanu.

Gradonačelnik Nagasakija Tomihiza Taue pročitao je mirovnu deklaraciju u kojoj je izrazio zabrinutost zbog nuklearne pretnje.

On je zatražio i od vlade Japana da hitno pristupi sporazumu o zabrani nuklearnog naoružavanja, ocenivši da svetu preti sve veća opasnost od nuklearnog sukoba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)