RAZVEJANE SVE SUMNJE: Ruski ambasador otkrio šta je uzrok eksplozije u Bejrutu

Novosti online

05. 08. 2020. u 18:26

EKSPLOZIJA u Bejrutu dogodila se zbog kardinalnih kršenja tehničke bezbednosti, rekao je Sputnjiku ambasador Rusije u Libanu Aleksandar Zasipkin.

РАЗВЕЈАНЕ СВЕ СУМЊЕ: Руски амбасадор открио шта је узрок експлозије у Бејруту

Foto: Tanjug

 

„Siguran sam da se ni pod kojim okolnostima ne treba baviti političkim špekulacijama, a posebno ako je stradalo na hiljade ljudi“, rekao je Zasipkin, komentarišući različite verzije o uzroku eksplozije, uključujući i teroristički napad ili bombardovanje.

„Prema najubedljivijim informacijama, tokom remontnih radova došlo je do požara, a zatim i do strašne eksplozije u hangaru, u kome je od 2014. godine bio skladišten amonijum, konfiskovan sa pokvarenog broda, tako da je reč o kardinalnim kršenjima tehničke bezbednosti“, rekao je ambasador.

Prema njegovim rečima, trenutno mnogi u Libanu, „a u tome ima veliki deo istine“, govore da je tragedija odraz postojećih problema u državnim strukturama Libana i interakciji između departmana.

„To je bio očigledan nemar i nepažnja odgovarajućih kontrolnih organa, iako je, kako je rečeno, pitanje odlaganja eksplozivne šalitre redovno bilo na dnevnom redu“, istakao je ruski ambasador.

Foto: AP

Podsetimo, teret koji je sinoć eksplodirao u Bejrutu bio je konfiskovan sa moldavskog broda, čiju posadu su činili ukrajinski pomorci. Prema mišljenju lokalnih vlasti, eksplodiralo je 2.700 tona veštačkog đubriva koje je stojalo u skladištu u luci od 2014. godine.

Foto: Printskrin

Brod je bio registrovan na kompaniju iz Paname. On je 2013. godine isplovio iz luke Batumi (Gruzija) i krenuo ka Mozambiku. Tokom plovidbe posada je otkrila tehničke probleme, zbog čega je brod i uplovio u luku Bejrut 21. novembra 2013. godine. Zbog komercijalnih pretenzija prema vlasniku, i „Rosus“ i teret su konfiskovani, a posada je napustila brod.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

mazonskaprica

05.08.2020. 18:53

brejvik je nosio vestacko djubrivo ,sa ostalim bombama. onaj manijak sto je digao 1995 u Oklahoma Sitiju ,bila je bomba kućne proizvodnje isto od vestackog djubriva..itd itd mnog je na zapadnom svetu iskustva sa takvim bombama. Na istoku i medju arapima ih nema. nema takvih bombi itd. ne kazem nista konkretno ,ali malo vojnog eksploziva ,koji extremno podigne temperaturu i Najveca petarda na svetu...