EGIPTOLOG I ARHEOLOG PORUČUJE MASKU: Piramide nisu gradili vanzemaljci, niti su faraoni došli iz svemira

V.N.

03. 08. 2020. u 13:28

TEHNOLOŠKI mogul Ilon Mask tvitovao je u petak nedokazanu teoriju da su piramide u Egiptu izgradili vanzemaljci, kao i da je faraon Ramzes Drugi bio došljak iz svemira.

ЕГИПТОЛОГ И АРХЕОЛОГ ПОРУЧУЈЕ МАСКУ: Пирамиде  нису градили  ванземаљци, нити су фараони дошли из свемира

Foto EPA

Egipatske piramide su izgrađene pre više od 4.000 godina i smatraju se jednim od najverovatnijih arhitektonskih dostignuća čovečanstva. Maskov tvit "Vanzemaljci su, očigledno, izgradili piramide" veoma je naljutio renomiranog egiptologa i vodećeg arheologa današnjice, doktora Zahija Havasa, koji je, videvši da je ova teorija bez naučnih dokaza preplavila internet, bio prinuđen da reaguje i odgovori Masku, nazvavši njegove tvrdnje besmislicom.

- Arheološki, istorijski i jezički pisani dokazi pokazuju da su piramide sagradili Egipćani, kao i da je faraon Ramzes Drugi bio Šarkavi, iz delte Nile, a njegova porodica je živela u Pi-Ramzesu, trenutno poznatom kao Kvantir, i vladao je Egiptom u tom periodu - poručio je Zahi Havas milijarderu. - Postoje pisni dokazi u grobnicama radnika i plemića, koji se odnose na Keopsa i njegovu piramidu, koja je bila simbol boga sunca i deo egipatskih piramida koje su počele da se grade od treće dinastije i potrajale sve do 18. dinastije.

Foto V. Danilov

Havas je naglasio da su grobnice radnika koji su izgradili piramidu za ceo svet dokaz kako su ove monumentalne građevine bile nacionalni projekat Egipta, kao i da su radnici gradili piramidu 32 godine. Nedavno otkriveni papirus Vadi al-Džarf prikazuje šefa radnika Murara kako govori o izgradnji Keopsove piramide i sečenju kamenih blokova u Tori.

- Nadam se da će milijarder naučiti nešto i pročitati šta je napisano o faraonima i piramidama, pa će ubuduće znati da piramide nemaju nikakve veze sa svemirom, da su ih izgrdili Egipćani i da je faraon Ramzes Drugi - egipatski Šarkavi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri