KORONA JOŠ HARA ITALIJOM: Iako malih dimenzija, žarišta se ne smiruju

Specijalni dopisnik iz Rima Milica Ostojić

30. 07. 2020. u 19:26

SAMO trenutak nepažnje i već se beleže novi pozitivni na korona virus, posebno zabrinjava što među njima ima izrazito veliki broj mladih, a iznenađujuće je to što se otkrivaju i zaražena deca.

КОРОНА ЈОШ ХАРА ИТАЛИЈОМ: Иако малих димензија, жаришта се не смирују

Foto: Depositphotos

U Laciju je juče otkriveno novih 11 zaraženih, danas ponovo 11, a o slučaju od 3 juna ne smiruju se polemike u tumačenjima, kada je otkrivena zaraza kod dvoje dece, dečak od 5 godina i sestrica od 14, oboje iz Rima, dečak je pohađao letnji centar za zabavu, a devojčica je učestvovala na zabavi u čast kraja školske godine u jednom restoranu. Oba roditelja rezultiraju i na ponovljenim tampoin testu negativni. Kontrolisane su sve osobe sa kojima su bila deca u kontaktu i na školskoj večeri, u igraonicama, takođe i osoblje restorana koji je sada zatvoren iz preventivnih razloga i ne nalazi se poreko zaraze.

U Rimu se beleži 7 novih slučajeva pozitivnih koji su se vratilki iz Bangladeša, a otkriven je slučaj bebe od 10 meseci koja se vratila sa roditeljima iz Pakistana. U Rimu i čitavom Laciju radi se tapetno serološki test kod svih sanitarnih radnika i snaga javnog reda, apotekara, tako je testom u regionu Lacio od 3 juna otkriveno 327 onih kojis su bili asimptomatični a na tampon testu pozitivni.     

Raste broj zaraženbih i u drugim regionima i stvaranje tzv.malih žarišta, u Muđelu, provincija Firence, mladi su se družili na trgu, rezultira 18 pozitivnih na kraju ukrštenih kontrola  i sada je 300 njih iz tri okolne opštine u karantinu iz preventivnih razloga, svi zaraženi imaju između 18 i 30 godina a pozitivan je i dečak od 13 godina.

Današnja sanitarna slika Italije potvrđeje koliko je krhka svakodnevna slika u epidemiološkoj krivulji, već peti dan uzastopce raste broj zaraženih na dnevnom nivou, istina je da on osciluje, ali od 22 jula stalno je rastao ili se samo nešto umanjivao, danas je 386 (juče je bio 289), od tog broja samo u Venetu njih 112, Lombardiji 88, što zabrinjava, iako se broj preminulih na dnevnom nivou kreče od 5 do 11, ali svaki je dan je nepredvidljiv kao današnji gde su preminule tri osobe, što predstavlja najniži broj od početka vanrednog stanja.

Stoga nas virolog Andrea Krizanti, sa Odelenja mikrobilogije Univerziteta iz Padove uverava da "nije mogućno pretendovati da se 60 miliona Italijana konstantno, svakodnevno, pridržavaju mera koije su na snazi, desi se da neko pogreši, potceni situaciju, intertpretira loše neku poruku kakva je situacija tih dana".

Njegova poruka je da treba prihvatiti činjenicu da će ova situacija momentalne pojave žarišta biti mnogo učestalija u oktobru i novembru, zato je potrebno saopštavati stanovništvu Italije da rizik postoji, da se ne nalazimo u jednom zaštićenom mehuru i da maske na licu i distanca ne treba da budu napušteni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NEMCI ZARAĐUJU MILIJARDE NA UKRAJINI: Berlin neće da šalje vojnike u rat, ali planira da dobije mnogo para na prodaji oružja