KAZNAMA DO DISCIPLINE: Italijani udaraju po džepu građana kako bi sprečili širenje virusa korona

Milica Ostojić

27. 07. 2020. u 12:53

SAMO su tri svakodnevne mere na snazi propisane za građane u spašavanju od širenja korona virusa u Italiji: nošenje maski u zatvorenom prostoru, a na otvorenom kada nije moguće držati distancu, održavanje distance i zabrana masovnih okupljanja, ali to ne pomaže uvek dok te kontrola tako ne tresne po džepu da se valjda tek tada osvestiš, kao u brojnim slučajevima za protekli vikend.

КАЗНАМА ДО ДИСЦИПЛИНЕ: Италијани ударају по џепу грађана како би спречили ширење вируса корона

Foto: Depozit

U Kampaniji, gde je po naredbi guvernera Vinćenza De Luke, stupila na snagu mera primene sankcija od 1.000 evra nekima nije stiglo do pameti pa su u kontrolama pronađene tri radnje u Salernu gde vlasnici ili oni koji ih vode nisu nosili masku na licu, a uslužuju klijente. Ista priča na ostrvu Isklija u tri bara i u jednom restoranu i ista kazna, nema popuštanja u naredbi koja je na snazi.

U Milanu, 13 kazni za one koji su se lagodno vozili metroom bez maski na licu, različitog starosnog doba, ne samo da ih nisu nosili već ih nisu ni posedovali. Kazna je 280 evra, a ako se ne plati u roku od pet dana postaje 400 evra, metod je isti kao za prekršaj u saobraćaju. Neko bi pomislio da to nije moguće u jednom Milanu gde je pandemija bila razarajuća, ali je stiglo izgleda neko vreme čudnog opuštanja, na sreću kod manjeg broja građana, jer postoji svest o tome da je virus među nama, nema zatišja u obazrivosti.

Juče je broj novozaraženih iznosio 255 (20 manje nego prethodnog dana), treći dan uzastopce "samo" pet preminulih ali sa ukupnim brojem od početka pandemije od 35.107, to za ponekog znači kao da je reč o nekom dalekom sećanju i neponovljivom. Naredba je, raspali ga po džepu pa će se setiti, ta odredba važi i za okupljanja na plažama gde su kontole bile mnogobrojnije i efikasnije za ovaj vikend više nego ikada.

Stotine tzv. malih žarišta zabeleženo je u Italiji od otvaranja i slobodnog kretanja polovinom maja, koja se na sreću u najvećem broju slučajeva dosta brzo i efikasno zaokruže, izoluju i stave u karantin ili na lečenje, ali je konstantna realnost koliko žarištima mogu da dopirinesu stranci koji su ušli u Italiju, migranti koji se iskrcaju pa pobegnu. Lampeduza će eksoplodirati od dolazaka, na ostrvu ima sada 536 migranata a smeštajni kapacitet je trenutno 95, centar je u kolapsu, gradonačelnik Toto Martelo upozorava da je reč o vanrednom stanju, a na moru se već vidi njih 140 u dva plovila, u malteškim vodama ali Malta ne odgovara na poziv za pomoć.

Migranti koji su sa Sicilije, njih 400, prebačeni u smeštaj u blizini Barija, uspeli su da pobegnu, njih dvadesetak, a ostali su stavljeni u karantin, situacija je dramatična i izmiče kontroli pa tako i sanitarnoj kontroli jer tamo gde su pobegli ako su pozitivni eto novih žarišta koja je teško zaokružiti, jer su u pokretu i teško im je ući u trag.

Problem koji se pojavio sa povratkom rumunskih državljana u Italiju posle odmora ili nakon što su napustili Italiju u vreme najžešće pandemije i vraćali se autobusima ili kolima ne poštujući režim kontrole razrešen je tako što je za njih kao i za državljane Bugarske ministar za Zdravlje Roberto Speranca izdao naređenje da svi moraju ostati u karantinu, bez obzira na to da li su podvrgnuti kontroli na ulasku u Italiju ili ne, jer ne mogu ući u familije gde rade sa starim licima ili čuvaju decu ili rade na bilo kom drugom mestu ako ne ispoštuju tu meru, a sanitarne vlasti odlaze na lice mesta i rade dva ili tri puta tampon testa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna