STOP ZA BUDŽET: Senka nad dogovorom lidera o oporavku EUt

G. ČVOROVIĆ-Od stalnog dopisnika Pariz

24. 07. 2020. u 22:35

MARATONSKO zasedanje evropskih lidera, koje se nedavno u Briselu proteglo na pet dana i noći, i konačno izraženi optimizam na kraju, mogli bi, ekspresno, pre nego što su zaživele prve odredbe, da budu uzaludni.

СТОП ЗА БУЏЕТ: Сенка над договором лидера о опоравку ЕУт

Foto AP

Naime, Evropski parlament je zapretio da će staviti veto ukoliko se ne budu izvršile korekcije u kresanju određenih budžetskih stavki. Samim tim, u pitanje se dovodi i zajednička pomoć od 750 milijardi evra, koja se nalazi u paketu usvojenom zajedno s višegodišnjim budžetom Unije.

U rezoluciji evroposlanici ističu da neće dati "zeleno svetlo" za sveukupni plan, ukoliko ne bude poboljšan. Za rezoluciju je glasalo 465 poslanika, protiv je bilo 150, uz 67 uzdržanih, što pokazuje težinu odluke.
Članovi Evropskog parlamenta protestuju protiv višegodišnjeg budžeta u ovom obliku i naglašavaju da su spremni da spreče njegovo usvajanje ukoliko ne bude pronađen zadovoljavajući sporazum.
Evroposlanici traže mnogobrojna poboljšanja i povećanje budžeta u oblasti klime, digitalne politike, zdravlja, istrživanja, mladih, kulture, infrastrukture, ali i upravljanja granicama, azila i zajedničke evropske odbrane. Ističu da će, u suprotnom, u pitanje biti dovedeni neki od glavnih prioriteta EU, kao što je očuvanje čovekove okoline ili digitalna strategija.
Evropski parlament treba da se izjasni o višegodišnjem budžetu do kraja ove godine. Ova saglasnost poslanika je neophodna da bi on stupio na snagu.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!