GRČKA BORBA NA DVA FRONTA: Za goste iz inostranstva i protiv kovida-19 - Zdravlje, pa turizam

Zvonko Šimunec - ATINA, SPECIJALNO ZA NOVOSTI

23. 07. 2020. u 15:03

GRČKA nastavlja uspešnu borbu sa virusom korone, uprkos prvom značajnijem talasu turista, izjavio je u Atini zamenik ministra za zaštitu građana, Nikos Hardaljas.

ГРЧКА БОРБА НА ДВА ФРОНTА: За госте из иностранства и против ковида-19 - Здравље, па туризам

Foto: Privatna arhiva

Čovek koji je tokom proteklih šest meseci postao jedan od najpopularnijih Grka i osoba kojoj se veruje kao neprikosnovenom autoritetu, izneo je podatke koji dokazuju uspešnost formule promovisane na početku pandemije: "ozbiljan pristup, striktne mere, puna odgovornost građana".

Hardaljas je rekao da je od 1.jula, kada su otvorene granice Grčke, u zemlju ušlo 918.032 turista.

Avionom je na 27 aerodroma stiglo 620.652, u sedam grčkih luka je prispelo 48.720, a na sedam kopnenih graničnih prelaza 248.660 turista.

Sprovedene su rigorozne kontrole i testirano je ukupno 127.900 pridošlih, što je 13,9 odsto od ukupnog broja.

Broj pozitivnih putnika je bio 295 i svi su sprovedeni u karantin, a mnogi su po ličnoj želji vraćeni u zemlje odakle su došli.

Najviše pozitivnih stiže iz regona Balkana - 78 odsto, od čega je 78 državljana Srbije. To su mahom turisti koji su stigli preko graničnog prelaza sa Bugarskom, Promahonas.

Od 6.jula,kada je našim turistima zabranjen ulaz u Grčku, na istom prelazu je zabeleženo još 68 pozitivnih putnika iz Bugarske i 61 iz Rumunije.

Sa velikom strepnjom su grčke vlasti očekivale 15. juli, kada je dozvoljen dolazak turistima iz Velike Britanije, i 20. juli, kada su počeli da pristižu Šveđani.

Ove zemlje su inače lideri po broju turista u regionu Jonskih ostrva, Krita i na još nekoliko ostrva. Ispostavilo se da se ne beleži veliki porast broja zaraženih, ali su stroge mere kontrole na snazi i tako će ostati do kraja sezone. Prioritet grčkih vlasti je "bezbednost i domaćina i gostiju".

Hardaljas je još jednom ponovio da će sve masovne manifestacije u službi turizma-festivali, izložbe, karnevali,vašari, sportske manifestacije...biti suspendovane dok štab ne donese drugačiju odluku.

Šef štaba je još jednom potvrdio da neće biti "zatvaranja" cele zemlje, ali nije isključio mogućnost da neke posebno ugrožene destinacije budu "blokirane" .

Takođe, u ovom trenutku nema razloga da se razmišlja o "blokadi" bilo kog grčkog ostrva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi