LAVROV ŽESTOKO PO ZAPADU: Rusija upozorila svet na veliku geopolitičku opasnost

Tanjug

23. 07. 2020. u 14:50

ЛАВРОВ ЖЕСТОКО ПО ЗАПАДУ: Русија упозорила свет на велику геополитичку опасност

Foto: Tanjug

JEDAN broj zapadnih država pokušava da „privatizuje“ sekretarijate međunarodnih organizacija, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

- Privrženost međunarodnom pravu je posebno važna, kada ceo niz država, pre svega na Zapadu, pokušava da interpretira međunarodno pravo, ne u njegovom izvornom smislu, već isključivo u svojim uskogrudim, geopolitičkim interesima - rekao je Lavrov uoči početka sastanka sa predsednikom 75. zasedanja Generalne skupštine UN Volkanom Bozkirom u Moskvi.

Ministar je naglasio da je primetno sve više pokušaja da se prepariraju međunarodne, univerzalne konvencije na takav način da se potkopa osnovni princip zajedničkog dogovora, nameću se, uključujući i putem glasanja, neke ideje koje se zatim predstavljaju kao mišljenje cele međunarodne zajednice.

- U istom redu su i pokušaji da se privatizuju, da kažem stvari pravim imenom, međunarodni sekretarijati, sekretarijati međunarodnih organizacija, pokušavaju da preko osoblja sekretarijata zloupotrebljavaju njihov položaj međunarodnih civilnih službenika. U istom redu su i pokušaji da se promovišu, van okvira UN, neke ideje multilateralnosti koje uopšte nisu u skladu sa shvatanjem multilateralizma, koji se nalazi u osnovi povelje UN i oslanja se na princip ravnopravnosti svih država-članica - naglasio je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)