POMOĆ U BORBI SA KORONOM: Putin poslao lekare u Kirgiziju

VELIKA grupa lekara iz Rusije stigla je specijalnim avionom u Kirgiziju gde će pomagati domaćinima u borbi protiv korone virusa.

ПОМОЋ У БОРБИ СА КОРОНОМ: Путин послао  лекаре у Киргизију

Foto: TASS

To su iskusni lekari  raznih  specijalnosti  iz Moskve i Ufe   glavnog grada  Baškirije.Osim  njih  stigla je i veća grupa  ruskih vojnih lekara.

Posle   molbe  predsednika Kirgizije da im Rusija pruži pomoć predsednik Putin je naredio Ministarstvu zdravlja  RF i Ministarstvu odbrane da organizuju pomoć  koja je već  stigla a  25  juna  će biti  transportnom  avijacijom   biti dopremljena i dopunska medicinska tehnika.

 Planirano je da   ruski medicinari pomažu    svojim kolegama u Kirgiziji oko mesec dana.Pored specijalista za infektivne bolesti u  toj velikoj   ruskoj  epipi  su i pulmonolozi, kardiolozi  anesteziolozi i dr.Specijalisti  iz Rusije   radiće ne samo u bolnicama  glavnog grada Kirgizije  Biškeka  već i u Džalalabadskoj i Isik-kuljskoj oblasti.

Rusija je  18 juna već bila predala Kirgiziji 31  respirator i 500 hiljada hirurških  maski i  druge   zaštitne odeće.

U Kirgiziji je prvi  slučaj korone registrovan 18  marta  a   do sada  je  inficirano koronom  29.359 ljudi od kojih je 1.123 umrlo.Ozdravilo je 15.536 bolesnika.U Ministarstvu zdravlja Kirgizije kažu da je kod njih  situacija jako teška, bolnice su prepune  bolesnika mada je  organizovano desetak privremenih  stacionara.Glavni problem u lečenju je  nedostatak  medicinskog personala.Zbog toga su se u borbi protiv korone uključili čak i studenti završnih godina medicinskog  fakulteta.

Ministar  zdravlja    ruske republike  Baškirija dr.Maksim Zabelin  kaže da  oni imaju dovoljno   kvalifikovanih i  iskusnih lekara  koji su već lečili   teško obolele od korone.Pomagali su kolegama u Karačajevo-Čerkesiji kao i u Amurskoj oblasti na ruskom Dalekom Istoku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)