TRAMP ŠALJE FEDERALCE: Nove policijske snage u još "demokratskih" gradova

Tanjug

20. 07. 2020. u 23:59 >> 23:34

AMERIČKI predsednik Donald Tramp izjavio je danas da planira da pošalje pripadnike federalnih organa za sprovođenje reda u pojedine velike američke gradove, dok se nastavlja obračun federalnih snaga sa učesnicima anti-rasnih protesta u Portlandu u Oregonu.

ТРАМП ШАЉЕ ФЕДЕРАЛЦЕ: Нове полицијске снаге у још демократских градова

Foto: Tanjug-AP

Kao moguća mesta gde bi mogle da budu poslate federalne snage Tramp je naveo Njujork, Čikago, Filadelfiju, Detroit, Baltimor i Ouklend u Kaliforniji, a gradonačelnike tih gradova nazvao je "liberalnim demokratama", prenosi Glas Amerike.

"Šaljemo pripadnike organa za sprovođenje reda. Ne možemo da dozvolimo da se to događa u gradovima", rekao je Tramp obraćajući se novinarima u Beloj kući.

Gradonacelnica Čikaga Lori Lajtfut često kritikuje Trampa na Tviteru, prenosi Rojters.

Državni i lokalni lideri u Oregonu, kao i članovi Kongresa, pozvali su Trampa da povuče pripadnike nove jedinice Ministarstva za unutrašnju bezbednost iz Portlanda nakon što su objavljeni snimci na kojima se vidi kako neidentifikovano osoblje saveznih snaga sklanja ljudse sa ulice i odvlači ih u crnim kombijima.

Federalni agenti su prošle nedelje počeli da se obračunavaju sa demonstrantima koji gotovo dva meseca, od policijskog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda, na ulicama Portlanda protestuju zbog policijske brutalnosti i rasizma.

Agenti, u kamuflažnim odelima i u vozilima bez obeležja, više puta su upotrebili suzavac i privodili pojedine aktiviste bez objašnjenja.

Oko 1.500 demonstranata okupilo se i u nedelju uveče ispred zgrade federalnog suda.

Nakon što su počeli da ruše delove velike čelične ograde, federalni agenti ispalili su suzavac da bi rasterali okupljene.

Učesnici protesta su zapalili i ulaz u zgradu.

Policija Portlanda saopštila je danas da lokalni policajci nisu učestvovali u rasterivanju ucesnika protesta i da nisu upotrebili suzavac.

Demokrate u Predstavnickom domu zatražile su sprovodenje istrage da bi se utvrdilo da li su Ministarstva za pravosuđe i unutrašnju bezbednost "zloupotrebila ovlašcenja" tokom odgovora na proteste u Portlandu.

Gradonačenik tog grada rekao da intervencija federalnih snaga predstavlja zloupotrebu ovlašćenja i da je doprinela eskalaciji nasilja, dok je državni tužilac Oregona podneo tužbu protiv federalnih agencija, navodeći da su hapsile ljude bez osnova.

Uprkos žestokim kritikama i tužbama, zvanicnici Ministarstva za unutrašnju bezbednost saopštili su danas da ne planiraju da povuku snage iz Portlanda.

"Ministarstvo neće odustati od svoje odgovornosti. Ne doprinosimo eskalaciji, nego štitimo", rekao je vršilac dužnosti ministarstva za unutrašnju bezbednost Cad Vulf za kablovsku mrežu Foks njuz.

Njegov zamenik Ken Kučineli rekao je za CNN da su federalni agenti nosili iste uniforme svakog dana i da su okupljeni znali o kome je reč. Pravdao je i upotrebu vozila bez obeležja, tvrdeći da je reč o rutinskoj proceduri "koja nije vredna razgovora"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja