SRPSKI VIRUS ZARAZNIJI OD ITALIJANSKOG: Naučnici tvrde da je korona doneta iz naše zemlje na Apenine različita

M. Ostojić

13. 07. 2020. u 22:06 >> 22:13

NAKON pojave novog žarišta virusa korona u italijanskoj regiji Veneto, guverner regije Luka Zaija je samoinicijativno pokrenuo "epidemiološku istragu".

СРПСКИ ВИРУС ЗАРАЗНИЈИ ОД ИТАЛИЈАНСКОГ: Научници тврде да је корона донета из наше земље на Апенине различита

Foto: Printskrin

Kovid 19 je u Italiju doneo privrednik koji je boravio u Srbiji, a rezultati su pokazali da virus iz naše zemlje ima jednu mutaciju koju oni ne poznaju, a koja je ista kod sve četiri osobe koje su boravile u Srbiji.

Na konferenciji za medije u centru za Civilnu zaštitu u Veneciji, Zaija je izjavio da je Zooprofilaktičkiinstitut potvrdio da virus korona italijanskog porekla ima manji zarazni naboj, a da virus kojim su zaraženi povratnici iz Srbije ima jednu mutaciju koju oni ne poznaju, kao i mnogo viši viralni napad.

Rezultati analize upućuju na to da je kod tih osoba virus "migracioni", a ne autohtoni, da se razvijao u drugačijoj, karakterističnoj grupi, u inostranstvu, da ima svoju, drugačiju istoriju, i mnogo je agresivniji. Istraživači zaključuju da treba obratiti posebnu pažnju na virus korona poreklom iz Srbije, jer je različit od onog u Italiji, i dodaju da se bar u ovom momentu čini da je zarazniji.

 

Novo žarište u Vičenci pokrenuo je privrednik koji se 25. juna vratio sa službenog puta iz Srbije. Iako je bio zaražen, odbio je da odmah bude smešten u bolnicu. Zaija je rekao da je taj muškarac zarazio najmanje deset osoba, a u karantinu je bilo oko stotinu ljudi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (10)

SVETSKI DAN BUDUĆNOSTI: Kako da stvorimo bolji svet za sve