Italijanski eksperti: Da li će zaista stići NOVI TALAS epidemije virusa korona?

Novosti online/Milica Ostojić

18. 06. 2020. u 13:40

Stručnjaci su u Italiji su podeljeni u mišljenju da li će doći do novog talasa virusa korona

Италијански експерти: Да ли ће заиста стићи НОВИ ТАЛАС епидемије вируса корона?

Foto: Depozit

RIM: Specijalno za "Novosti"

Da li će stići novi talas korona virusa, da li ćemo znati da se odbranimo, to su svakodnevna pitanja i odgovori koji podrazumevaju pretpostavke stručnjaka jer raste zabrinutost od mogućnog povratka, da li će biti slabijeg intenziteta ili još agresivnijii?

Stručnjaci su u Italiji, među njima i oni koji rade u svetskim centrima u oblasti vezanim za razvoj virusa, podeljeni u mišljenju, jer "snaga virusa zavisi i od naše sposobnosti da reagujemo kao i od strategije na terenu".


MOGUĆNI SCENARIJI POSLE LETA

Pretpostavljaju se dva scenarija: drugi talas "u kratkom roku i u lokalnom razvoju" ili povratak epidemije u stilu gripa jesen-zima, sa značajnim brojem slučajeva. To je stav doktora Masima Galija, primarijusa za infektivne bolesti iz bolnice "Sako" u Milanu (kojem današnji list "Korijere dela Sera" posvećuje čitavu stranicu). Prva pretpostavka mi se čini malo verovatnom jer je uvedena distanca usporila na solidan način širenje infekcije i otvaranje aktivnosti i nije donelo eksploziju zaraze. Uopšte uzevši u poodmakloj post-simptomatičnoj fazi pacijenti su nosioci virusa koji je nekompletan, sa malom sposobnošću prenošenja.

U drugom scenarijumu bi se potvrdila postepena adaptacija mikroorganizama u čoveku, kako se već desilo tokom decenija sa mnogim virusima koji su se redukovali i prouzrokovali jednostavno sezonsku prehladu, pretpostavke su dr Galija.

SITUACIJA AKO SE VRATI EPIDEMIJA

Evidentni su izvesni nedostaci u vođenju u proteklim mesecima kao što su ulaženje u trag virusu i imuno aplikacija, u tome nismo otišli u Italiji mnogo napred, takođe ni u testu, čini se kako Italija ima više poverenja u sanitarni sistem, držanje distance ili pregrade od plesiglasa između osoba, međutim potrebno je reorganizovati se u traganju za pozitivnim na korona virus i u testovima, to je jedina efikasna strategija u slučaju povratka virusa "u velikom stilu".


LEKOVI ZA LEČENjE OBOLELIH

Kada nas je zahvatila pandemija izneli smo na videlo sve terapeutske mogućnosti, neke od njih su se pokazale da mogu potući u raznim fazama bolest prouzrokovanu Kovidom, u bolnici Sako u Milanu kao i u drugim, podvlači dr Gali, stavili smo u protokol lečenje za najteže pacijente ekperimentisanje nazvano "Amuravid", usvojeno i od Italijnske agencije za lekove, ali nikada nije krenulo jer su se smeštaji pacijenata u bolnice uveliko redukovali. Ako se vrati uvećanje obolelih imaćemo na raspolaganju različite izbore.


ISTRAŽIVANjE I VREME ZA VAKCINU

Jednom kada bude dobijena nova vakcija treba da bude proizvedena i distribuirana, treba se snabdeti i dati je ljudima, nijedna od ovih etapa na njenom putu nije za potceniti, ali i tu nismo svi u istoj situacijui jer je ne mogu primiti svi građani zato što mreža centara za vakcinaciju treba da bude urgentno revidirana.

POBOLjŠATI PLAN PANDEMIJE

Ako hoćemo da budemo pripremljeni za sve mogućne scenirije u Italiji i one najgore, moramo izvesti na teren čitavu vojsku osoba za ulaženje u trag pozitivnim na korona virus a koje su u stanju da testiraju one koji koji su bili u kontaktu sa zaraženima i to ne moraju biti lekari, mogu biti iz redova sanitarnog osoblja ili studenti medicine.

Generalno uzevši u Italiji je prevencija stavljena u ćošak poslednjih godina i rezultati toga se vide, trenutak je da se točak pokrene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!