Defile pobede na Crvenom trgu: Danas u Moskvi velika parada

Branko Vlahović

24. 06. 2020. u 06:21

MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA Na Crvenom trgu u Moskvi, danas tačno u 10 sati po lokalnom, odnosno u devet po našem vremenu, počinje Parada pobede posvećena 75-godišnjici pobede nad fašizmom. Vazdušni deo održan je 9. maja, kada je iznad Crvenog trga proletelo 75 aviona i helikoptera. Povod za odlaganje Parade je bila epidemija korone.

Дефиле победе на Црвеном тргу: Данас у Москви велика парада

Foto: AP

Na današnji dan pre 75 godina, u Moskvi, ispred Mauzoleja Lenjina i drevnih zidina Kremlja, održana je legendarna, istorijska, parada onih koji su stigli do Berlina i tamo postavili crveni barjak. Pošto na Zapadu pokušavaju da umanje doprinos SSSR-a u pobedi nad fašizmom, predsednik Putin je poslednjih dana više puta govorio, i napisao članak - navodeći istorijske činjenice, o ogromnim gubicima SSSR-a. Time je podsetio bivše saveznike ko je slomio Hitlerove jedinice i njihove saveznike.

Na Paradi će biti oko 14.000 učesnika. Prvi deo Parade je u "retro stilu", jer će učesnici biti u ratnim uniformama sovjetske armije. Te "istorijske čete" će podsetiti na junake koji su oslobađali ne samo svoju zemlju, nego i pola Evrope.

Preko Crvenog trga će biti pronete zastave proslavljenih sovjetskih jedinica, a zatim će proći savremena vojna tehnika - od mnogo hvaljenih tenkova do PVO sistema S-400. Među 75 aviona i helikoptera biće i "mig-31C", naoružan najnovijom hipersoničnom raketom "kinžal" ("bodež").

Svi učesnici Parade su redovno testirani na koronu, a sve vreme su vežbali s maskama i rukavicama. Predstavnici prijateljskih armija, među kojima su i Srbi, bili su smešteni u posebnim sanatorijumima Ministarstva odbrane, kako se ne bi zarazili. Veterane će na Crveni trg dovesti posebni autobusi iz sanatorijuma iz Podmoskovlja, gde su bili u karantinu, zbog maksimalne zdravstvene bezbenosti.

Predsednik Putin će prirediti prijem za goste, među kojima su predsednik Srbije, član Predsedništva BiH, uz lidere Belorusije, Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana, Uzbekistana i Moldavije.

Zbog epidemije korone, u Moskvu neće doći premijer Izraela Benjamin Netenijahu, predsednik Češke Miloš Zeman, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev, premijer Jermenije Nikola Pašinjan i premijer Japana Šinzo Abe.

Foto: AP

Tekst potpisa

Predsednik Turkmenistana Gurbanguli Berdimuhamedov saopštio je da ne može da prisustvuje Paradi zbog rođendana, dok je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da ne bi došao na proslavu čak i da je dobio poziv. Na proslavi će se oko 6.000 policajaca postarati da događaj protekne bezbedno. Neke moskovske ulice su zatvorene od 5.30 do završetka proslave - posle vatrometa koji počinje u 23 sata i trajaće 15 minuta, sa 10 tona pirotehničkih sredstava.

SRPSKI GARDISTI SPREMNI

Garda Vojske Srbije će Crvenim trgom gaziti kao jedina evropska armija van "ruskog komonvelta" - Zajedince nezavisnih država. Srbija je na obeležavanje 75 godina od sloma nacističke Nemačke poslala ešelon od 75 oficira i vojnika. "Spremni smo da na najbolji način u Moskvi predstavimo svoju zemlju i njenu vojsku", poručuju gardisti, koji su duže od nedelju dana smešteni u vojnom kompleksu "Marfinski" u Podmoskovlju. Na čelu grupe srpskih vojnika nalazi se potpukovnik Dragan Jakovljević. "Plavi ešelon" gaziće moskovsku kaldrmu u tradicionalnim gardijskim uniformama, naoružan puškama "papovkama", u ritmu ruske pesme "Kaćuša". (R. Dr.)

PREDSEDNIK HRVATSKE NE IDE U MOSKVU, POKVARIO MU SE AVION

MILANOVIĆ: HRVATI SU ANTIFAŠISTI

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović otkazao je dolazak na paradu kojoj se održava u Moskvi, a u hrvatskoj ambasadi u Rusiji su kao razlog naveli neispravnost njegovog aviona. Milanović je donedavno tvrdio da će sigurno doći, tim pre što je trebalo da se sastane s Putinom. Motiv mu je bio da prisustvom pokaže kako je Hrvatska bila na strani pobednika u Drugom svetskom ratu.

Foto: AP

Tekst potpisa

Milanović je dan ranije na svom fejsbuk-nalogu čestitao Dan antifašističke borbe, veličajući "hrvatsku, narodnu, antifašističku vojsku":

- Bili su vojska koja se borila za slobodu, vojska koja je rat završila na pravoj strani, što je i najvažnije, a ujedno i na pobedničkoj strani, što je bilo važno za opstanak hrvatske države - naveo je Milanović.

Njegova prethodnica Kolinda Grabar Kitarović je na obeležavanju godišnjice početka Drugog svetskog rata u Varšavi izjavila kako je Hrvatska po broju antifašističkih boraca u odnosu na broj stanovnika bila jedna od najbrojnijih u Evropi.

A dobro je poznato da je Pavelićeva Hrvatska slala dobrovoljce koji su se borili na strani Hitlerovih snaga u staljingradskoj bici i u drugim mestima na jugu SSSR-a.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri