NAJVEĆA NATO BAZA STIŽE U KOMŠILUK: Veća i od Ramštajna, zna se gde će biti

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

23. 06. 2024. u 10:04

VAZDUHOPLOVNA baza Mihai Kogalničanu (MK) u Rumuniji sprema se da postane najveća vazduhoplovna baza NATO u Evropi, veća i od Ramštajna u Nemačkoj, piše BBC.

НАЈВЕЋА НАТО БАЗА СТИЖЕ У КОМШИЛУК: Већа и од Рамштајна, зна се где ће бити

Foto: Novosti

Baza MK, nazvana po obližnjem selu koje nosi ime po političaru iz 19. veka, uskoro će ugostiti eskadron rumunskih F-16 aviona, nedavno nabavljenih od Norveške, kao i bespilotne letelice "MQ-9 riper".

Dodatno, razvija se vojno naselje koje će primiti rotirajuće vojno osoblje kopnene vojske, vazduhoplovstva i mornarice NATO-a iz 32 zemlje, naveo je BBC.

Pilot britanskih vazduplovnih snaga RAF, poručnik Čarli Tega, koji je na službi u bazi MK, rekao je za britanski javni servis da "postoji mnogo veća prisutnost SAD ovde, mnogo više infrastrukture, smeštaja, ljudi i opreme".

Prema Tegu, napad Rusije na Ukrajinu izmenio je područja preko kojih on leti i "strateški položaj misije".

Tokom njegovog poslednjeg boravka u Rumuniji 2021. godine, NATO piloti leteli su daleko iznad međunarodnih voda Crnog mora.

Međutim, sada se drže zone od 12 nautičkih milja (22 kilometra) iznad rumunskih i bugarskih teritorijalnih voda "kako bi se izbegli nesporazumi, eskalatorne situacije sa Rusima", dodao je on.

(Tanjug)

BONUS VIDEO: RAKETNE VEŽBE U ATLANTIKU: Brodovi ruske flote stižu na Kubu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL! Pesme o terorističkoj OVK puštene na stadionu  pred utakmicu Borca (VIDEO)