ZELENSKI OPTIMISTIČAN: "Ovo me mnogo ne brine..."

Novosti online

25. 05. 2024. u 18:10

VLADIMIR Zelenski, vođa kijevskog režima, rekao je da ga ne zabrinjavaju spekulacije o njegovoj nelegitimnosti na mestu šefa države posle 20. maja, kada mu je zvanično istekao mandat.

ЗЕЛЕНСКИ ОПТИМИСТИЧАН: Ово ме много не брине...

FOTO: AP/Tanjug

- Ovo me mnogo ne brine - rekao je on za medije Kazahstana, Kirgistana i Uzbekistana, prenosi TASS.

Zelenski je poručio svima zainteresovanima za ovo pitanje da obrate pažnju na zakone i Ustav Ukrajine, iako nije pojasnio na koje se tačno članove zakona poziva.

Podsetimo, nakon 20. maja, kada mu je i zvanično istekao mandat, Zelenski je nastavio da obavlja dužnost šefa države. Tim povodom u medijima su se pojavile različite izjave o tome da li on i dalje ima prava da se nalazi na tom mestu ili ne. Evropska unija ga je podržala, kao i generalni sekretar Ujedinjenih nacija. 

Ipak, bivši ukrajinski premijer Nikolaj Azarov objasnio je nedavno zbog čega smatra da Zelenski nema više pravo da vrši predsednička zaduženja.

- U skladu sa Ustavom, odluku o izborima donosi samo Vrhovna Rada, i u Ustavu piše da predsedničko punomoćje traje pet godina. Ustav određuje kog datuma treba da se održe izbori, dakle, bez obzira šta je Zelenski odlučio, kakve ukaze je izdao, po isteku mandata postao je samozvanac. Odluka Zelenskog da ne održi izbore je nezakonita još i zbog toga što Ukrajina nije u ratnom stanju, jer je Zelenski svojom uredbom uveo samo vojno stanje, ne objavljujući rat nikome - izjavio je 21. maja Azarov.

Rusija Zelenskog, takođe, više ne smatra za legitimnog predstavnika, što je juče potvrdio i predsednik Rusije Vladimir Putin.

On je istakao da to ne znači da Rusija nije zainteresovana za pregovore. Naprotiv, Putin je ponovio da je Rusija uvek bila spremna za dijalog, ali je dodao da tokom sledećih izbora Moskva mora biti "potpuno uverena da ima posla sa legitimnim vlastima". 

- Na ovo pitanje (legitimiteta Zelenskog) mora da se odgovori u samoj Ukrajini. Pre svega, mislim da sa pozicije parlamenta, ustavno sud, pa ili neke druge vlasti - poručio je juče ruski lider.

BONUS VIDEO: OGROMAN POŽAR U MOSKOVSKOM VOZU: Nema povređenih

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura