IMAM UNIVERZITET PRETVORIO U DŽAMIJU: Propalestinskim protestima studenti u italijanskom gradu Torinu "okupiraju" fakultet (FOTO/VIDEO)

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

25. 05. 2024. u 21:18

FAKULTET za humanstičke nauke u Torinu studenti "okupiraju" već deset dana u znak podrške Palestini, sada je ušao i imam Brahim Baja iz džamije Tajba i održao jednočasovnu propoved protiv Izraela pred tridesetak studenata.

ИМАМ УНИВЕРЗИТЕТ ПРЕТВОРИО У ЏАМИЈУ: Пропалестинским протестима студенти у италијанском граду Торину окупирају факултет (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Free Images Pixabay

Muslimani su klekli na kolena i sa njim se molili Alahu. U zgradu univerziteta pozvali su ga muslimanski studenti.

"Iz izraelske države stigla je razjarenost genocida", "Palestinci, ponosni narod izdržavaju", napisi su istaknuti pred studentima koji su protest nazvali "studentska intifada". Protest se, ipak, polarizovao, jer veliki broj studenata želi da se vrati nastavi, dok je univerzitet postao mesto molitve.

Raširen je i video-snimak na kom se vide studenti na kolenima koji mole zajedno sa imamom, dok odzvanjaju njegove reči:

- Palestinski narod opire se pred ubilačkim genocidnim besom koji je proizišao iz najgoreg varvarstva u istoriji. Žene, starci, deca izdržavaju taj genocidni bes bez ljudskosti i bilo kakvih prava - samo su deo dugog govora imama koji, pritom, nije ni rečju pomenuo taoce Hamasa.

Ana Marija Bernini, ministar za univerzitet i naučna istraživanja, odmah je pozvala rektora da se ogradi od ovog događaja. Rektor se branio da nema "uvida u ono što se događa unutra, jer je univerzitet okupiran", pa može samo da posmatra.

Rektor, koga prozivaju sa svih strana, objašnjava da profesori ne mogu da ostvare bilo kakvu kontrolu, jer studenti stoje na vratima učionice i puštaju unutra samo one koje propuste. U video-snimku se vide i osobe koje ne pripadaju studenatima. Njih je sve manje u tom prostoru, a sve više nekog, profesorima nepoznatog sveta. Molitva petkom nije, očigledno, bila prva kojom se slavio Alah na univerzitetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ALBANCI NAPALI SRPSKE NAVIJAČE! Počeli tuču na EURO 2024, ali kada se čulo Juriiiš! - nisu se proveli dobro (VIDEO)