EGIPAT ZAPRETIO POTPUNIM POVLAČENJEM: Država uputila oštar odgovor zbog izveštaja Si-En-Ena, ovo je razlog

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

23. 05. 2024. u 00:51

EGIPAT je danas zapretio da će se povući iz posredovanja između palestinskog islamističkog pokreta Hamas i Izraela za postizanje primirja u Pojasu Gaze, nakon što je američka televizija Si-En-En objavila da je Kairo promenio uslove o prekidu vatre, pre nego što je nacrt sporazuma dostavljen Hamasu.

ЕГИПАТ ЗАПРЕТИО ПОТПУНИМ ПОВЛАЧЕЊЕМ: Држава упутила оштар одговор због извештаја Си-Ен-Ена, ово је разлог

Foto Tanjug/AP

Šefica egipatske Državne informativne službe (SIS) Dia Rašvan poručila je da je ta tvrdnja "lišena bilo kakvih informacija ili činjenica".

- Ova tvrdnja nije zasnovana ni na jednom pouzdanom novinarskom izvoru u skladu sa međunarodno priznatim novinarskim profesionalnim pravilima - naglasila je ona u intervjuu za televiziju Al Kahira.

Rašvan je navela da Egipat ''kategorički odbacuje“ te optužbe i istakla da će takve optužbe samo zakomplikovati situaciju, a da strane koje iznose te optužbe to čine kako bi izbegli donošenje odlučujućih odluka u pregovorima, prenosi Al Džazira.

Rekla je da su relevantne strane, posebno one koje ''šire neistine o egipatskom stavu, u potpunosti odgovorne za neviđene humanitarne katastrofe i rat za uništenje u Pojasu Gaze, ubijanje i ranjavanje hiljada nevinih Palestinaca, njihovo raseljavanje, glad, uništenje svega u Pojasu, kao i gubitak života izraelskih zatvorenika kao rezultat agresivne izraelske vojne operacije u Pojasu Gaze'', prenosi Agencija nova.

- Egipat je zatražio od Izraela da Palestincima vrati kontrolu nad kopnenim graničnim prelazom Rafa, na granici između Sinaja i pojasa Gaze, kako bi omogućio prolaz humanitarne pomoći - rekla je Rašvan. 

Kairo zahteva palestinsko prisustvo na prelazu Rafa na strani Gaze kako bi se omogućilo konvojima pomoći da pređu granicu, a Rašvan navodi da ''Egipat odbija da prizna legitimitet izraelske okupacije palestinske strane prelaza“.

Izjava Rašvan je odgovor na izveštaj Si-En-Ena u kojem su tri anonimna izvora rekla da su egipatski obaveštajni zvaničnici promenili uslove u mogućem dogovoru koji je poslat Hamasu na pregled, piše Al Džazira.

Izvori su rekli da su uslovi predstavljeni Hamasu drugačiji od onih koje su SAD i Katar znali i na šta je Izrael pristao. 

Ta runda pregovora je prekinuta nakon što su promene otkrivene, navodi Si-En-En.

Katarski posrednici nedavno su se suočili sličnim kritikama na račun svoje uloge, koje su odlučno odbacili.

Američki državni sekretar Antoni Blinken pozvao je egipatske vlasti da učine "sve što je moguće" kako bi osigurale distribuciju humanitarne pomoći civilnom stanovništvu u Pojasu Gaze.

Tokom saslušanja u Predstavničkom domu, šef američke diplomatije je izjavio da je prelaz Rafa i dalje zatvoren, nakon što su ga izraelske snage blokirale 7. maja. 

- Moramo odmah pronaći načine da dobijemo pomoć preko prelaza Rafa i pozivamo naše egipatske partnere da učine sve što je moguće da osiguraju distribuciju pomoći - saopštio je Blinken.

 

BONUS VIDEO: SLOVAČKI PREMIJER PREDVIĐA SOPSTVENI ATENTAT - Ova frustracija će dovesti do ubistva

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKI LJUBAVNI HOROSKOP ZA LETO 2024: Ko će procvetati, a kome zvezde i neće biti baš naklonjene